Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Storslagna planer: Karla och världens längsta Luciatåg

Han är Falkenbergs stora entreprenör i underhållssvängen. Men för att lyckas måste man också misslyckas. HN och Karla minns storslagna planer om världens längsta luciatåg.

"Leta upp luciakronorna och dumstrutarna. I december ska världens längsta luciatåg sätta Falkenberg på kartan". Så inleds en artikel i Falkenbergsposten den 25 oktober 2012, men vad hände sen?

Det var Karl-Johan "Karla" Karlsson som låg bakom initiativet. Nu för tiden slår han rekord på löpande band. Nästa sommar satsar han på att anordna en konsert med 8 000 i publiken och tidigare i sommar satt han rekord genom att fylla Stortorget med 5000 personer, när Lars Winnerbäck togs till Falkenberg. Men en plats i Guinness rekordbord – för världens längsta luciatåg – satt lite för långt inne.  
– Det var ösregn. Vi var väl 15 personer i det där tåget, säger Karl-Johan ”Karla” Karlsson med ett skratt. 

Enligt Falkenbergsposten var det gällande rekordet vid tidpunkten 1 200 personer i ett luciatåg. Men Karla siktade en bra bit över och hoppades på att 2 000 skulle ansluta sig till evenemanget. Förhoppningarna var även att tåget skulle bli ett återkommande inslag i det falkenbergska julstöket.
 – Det är helt klart möjligt. Alla ska känna sig delaktiga. Det ska kännas otvunget och trevligt, säger Karla till Falkenbergsposten när det begav sig. 

Det enda kravet för att delta var "Lucia-mässig" klädsel men det visade sig ändå vara för mycket begärt.
– Om någon säger: ”Nu ska vi gå luciatåg och slå Guinness-rekord”. Dessutom i ösregn och att jag ska klä ut mig till Lucia. Det hade jag nog inte gjort alltså. Då sitter jag hellre hemma och dricker glögg och tittar på TV, säger Karla med facit i hand.

Facebook-sidan som skapades för att locka folk till evenemanget, från när och fjärran, visade sig ha motverkande effekt.
– Någon i från Göteborg fick syn på det och gjorde ett likadant på Götaplatsen. Det säger sig själv att det vattna ur hela saken, säger Karla.
Men Karla känner ingen sorg för det som hände i Göteborg. Dessutom knep inte heller göteborgarna rekordet. Även om de hade Patrik Sjöberg i främsta ledet.

Kom någon Guinness-kontrollant till Falkenberg? 
– De kunde inte skicka någon kontrollant på plats utan ville ha bildbevis. Men det var inte läge för det, säger Karla och skrattar.
Även om just det här projektet inte går till historien som hans mest lyckade - ångrar han ingenting.
– Det är faktiskt utav misstagen man lär sig. Jag tror att för att lyckan ska komma så måste man ha gjort de där missarna.

Det var en intressant idé och en storslagen plan?
– Jag tror att i grund och botten har man jäkligt bra idéer och ju mer erfarenhet man får desto mer magkänsla får man nog för vad man ska syssla med. Sen är vissa saker så där väderberoende. Man har gjort mängder med saker. Om man säger att man gör 150 olika arrangemang under ett år så vet man att fem till tio stycken kanske går åt skogen, säger Karla.

Satsningen på luciaprojektet var däremot inte helt förgäves. 
– De blev lite pengar till välgörenhet. Vi hade en trubadur som stod på kronan och samlade in pengar. Man skulle skänka pengar till Min stora dag. 

Hur kom du på idén egentligen?
– Jag ville verkligen aktivera falkenbergarna på en säsong när de går i ide. Det här gav ett konstaterande att folk inte är så sugna på att göra saker kring jul. Det är kanske väldigt få i Falkenberg som kan tänka sig att gå runt som Lucia i ösregn på Nygatan. 

Det var för mycket begärt av falkenbergarna?
– Ja, Ibland tar man vatten över huvudet. Men det känns som falkenbergarna nu börjar förstå vad jag sysslar med och vill uppnå.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här