Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Storslagna planer: Ingemar Johansson (C) och en idé om en opera

Vin & sprits gamla höglager har kallats ”Falkenbergs fulaste byggnad”. Men för den grå betongklumpen finns många storslagna planer. Ett operahus var en idé, men vad hände sen?

I maj 2013 konstaterade stadsbyggnadskontoret att en större scen i Vin & Sprits gamla höglager rymdes inom det kommande detaljplaneförslaget. Frågan togs upp efter en motion av Ingemar Johansson (C) i april samma vår. Hans förslag var ett operahus med glasväggar mot vattnet för 800–1 200 personer. Finansieringen skulle ske genom privata initiativ men med kommunens nystartade bolag Destination Falkenberg som motor. HN ringde upp Ingemar Johansson som tre år senare fortfarande har en tro på projektet.
– Det finns möjligheter och inga begränsningar. Hade jag haft muskler eller någon annan haft muskler så är det säkert genomförbart. Idén kommer nog till att leva framöver, säger Ingemar Johansson.

Idén om en opera i Falkenberg fick han under en föreställning, sittandes högt uppe under taket på Göteborgsoperan. Han insåg att det också finns en byggnad i Falkenberg med imponerande höjd och utrymme. Nu som då är han lika övertygad om höglagret är som gjord för en stor scen.
– Min tanke har blivit större kan man säga. Nu är det inte enbart ett operahus utan en lokal med en större scen, som går att utnyttja till flera arrangemang. Det är mycket sådana i Falkenberg sommartid, men vintertid är det inte samma inställning, säger Ingemar Johansson.
Att utvidga begreppet verkar vara rätt väg att gå om Ingemar Johansson vill se sin storslagna plan förverkligad.
– Det är förmätet att kalla det operahus tycker jag. Men en scen med plats för omkring 900 sittande personer är aktuell. Det är mer benämningen som är fel. Det ska vara för allt. Kongresser, teater, musik, det blir mer en sådan typ av scen. Det är även planerat för både idrott och restaurang där, säger Jörgen Hallgren vd i LTN fastighet som så sent som förra veckan sålde fastigheten. 
Den nya ägaren SBB utesluter heller ingenting.
– Det är en fantastisk plats för en evenemangshall och Falkenberg är en fantastisk kulturstad med mycket evenemang. Som fastighetsägare kan vi bara konstatera att möjligheterna finns och direkt efter sommaren kommer vi ta tag i planeringen kring hur höglagret ska utvecklas, säger huvudägaren Ilija Batljan.
Så även om det inte blir ett operahus är det är inte omöjligt att få se operaföreställning där i framtiden?
– Alla möjligheter finns fullt ut. Vi kommer inte låta den byggnaden stå tom. Det är fantastiska höjder och bra plats.

När det begavs sig tog kommunen tydlig ställning att de inte ämnade finansiera projektet. Ingemar Johansson känner ändå av intresset från olika håll, även om han inte har lobbat för det på över ett år.
– Jag känner inte något motstånd någonstans mot själva tanken. 2entertain var försiktigt optimistiska och Strandbaden tyckte idén var rolig. Falkenbergsrevyn såg också möjligheter i det här, säger Ingemar Johansson.
Exakt hur byggnaden ska se ut har han själv inga tankar om, utan anser att det avgörs bäst genom en arkitekttävling. Att det kallats "Falkenbergs fulaste byggnad" ser han inte som ett hinder.
– Det är så lätt att prata om det som ett problem. Att det är fult. Lokalen står tom, klar och är 24 meter hög. Det kanske bara behövs mycket enkla grejer. Exempelvis sådana valv som finns i Sydney. Det blir en prägel på hela området. Låt fantasin spela så blir det plötsligt en inkörsport till Falkenberg även från havet.
Men det har inte hänt så mycket sedan din motion 2013?
– Nej, intresset finns fortfarande men det ligger och vilar i olika skrivbord.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här