Storslagna pepparkakshus i Falkenberg

Familjen Mc Queen samlas varje år för att baka storslagna pepparkakshus. I år fylls hela köksfönstret i den lilla stugan på Skrea Strand i Falkenberg av det ätbara Nordpolen för förbipasserande att beundra i mörka tider.

ANNONS
LocationSkrea strand|
|

Det började med ett litet hus i form av en snögubbe för åtta år sedan. Efter det har man kunnat se allt från Disneyslottet och Hans och Gretas hus, till Järntronen från tv-serien Game of Thrones. Alla gjorda av pepparkaksdeg. Familjen Mc Queen samlas varje år för att baka storslagna pepparkakshus hos föräldrarna som bor i Falkenberg.

– Det är så himla kul och fantastiskt att få göra något tillsammans. Det är en stark familjetradition med mig i spetsen, säger Ellen Mc Queen, projektledare och det näst yngsta barnet i en syskonskara på fyra.

I år var det tomtens hus på Nordpolen som blev motivet. I stugan på Skrea Strand lyses hela köksfönstret upp, med pepparkakshuset på 160 gånger 160 centimeter, för förbipasserande att beskåda i mörkret.

ANNONS

– Vi tar oss verkligen an projektet. Barnen inkluderas på ett hörn, men de brukar sitta vid ett annat bord med morföräldrarna. Det är mest en lek för oss vuxna syskon och respektive.

När pepparkakshuset tar sin form är det blodigt allvar, men i år kunde det traditionsenliga bakverket inte bli till som vanligt.

– Vissa i familjen är i riskzon och i dessa tider ska vi inte umgås i grupp. När vi pyntande kunde bara min bror och hans sambo vara med. I skift fick vi byta rum med olika stationer, medan resten av syskonen dirigerade via zoom.

Ellen Mc Queen tycker att det är roligast när motivet är taget ur fantasin och inte har referenser eller regler. Nästa plan är att göra något Star Wars-relaterat
Ellen Mc Queen tycker att det är roligast när motivet är taget ur fantasin och inte har referenser eller regler. Nästa plan är att göra något Star Wars-relaterat Bild: Ellen McQueen

Innan pepparkaka blir till hus inhandlas det nästan tio kilo pepparkaksdeg. Förbaket tar ungefär två veckor och de färdiga delarna fraktas ner från Göteborg där syskonen bor.

– Jag är tacksam för att min sambo står ut med allt kavlande. Det skapar sådan julstämning och luktar pepparkaka i både lägenhet och trappuppgång i flera veckor.

Ellen Mc Queen tycker inte att motivet spelar så stor roll. Syftet är att göra något tillsammans. I år vill familjen sprida ljus på gatan och dela det med förbipasserande. När Nordpolen stod färdig bjöd de över grannar på varm dryck för att beundra skapelsen utifrån.

ANNONS

– Det bästa är när vi beundrar det färdiga huset och alla kan säga att de gjort sin del. Det är en tradition som jag hoppas får finnas med oss för evigt.

ANNONS