Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torsåsen expanderar. En ny kylbyggnad ska byggas som blir den största investeringen sedan Guldfågeln köpte upp kycklingfabriken i Olofsbo.

Storsatsning på gång i kycklingfabriken

Torsåsens kycklingfabrik gör en jätteinvestering i en ny kyl och satsar på att sälja färsk kyckling nästa år.

Efter årsskiftet drar ett stort bygge i gång på Torsåsens Fågelprodukter i Olofsbo. En ny gigantisk luftkyl ska byggas, en investering på omkring 40 miljoner kronor.

– Kylen är en del i satsningen. Det är den största investeringen i Falkenberg sedan Guldfågeln förvärvade Torsåsen 2006, säger Guldfågelns vd Martin Lindström.

I dag tillverkar Torsåsen bara fryst kyckling men med den nya kylanläggningen kommer företaget även att kunna erbjuda färsk fågel till sina kunder.

– Det här gör vi för att möta konsumenternas efterfrågan på kylda produkter. Jag tror att det handlar om att människor vill få ihop livspusslet. Vi köper mer mat för dagen, mer på impuls och mindre fryst.

Den nya kylbyggnaden blir 42 meter lång, 13 meter bred och nio meter hög. Där inne ska 9 000 kycklingar åt gången kunna kylas ned på omkring en timme och 20 minuter. Den nyslaktade kycklingen snurrar under tiden runt i tre våningar i den kalla luften.

– Den är väldigt stor. Vi kommer att bygga med helt ny teknik för att snabbt kunna kyla ned den nyslaktade kycklingen till fyra grader, säger Martin Lindström.

Utöver själva kylen behövs även nya utrymmen för att hantera de nya produkterna. Det gör att delar av Torsåsens fryslager får flytta ut till externa lager.

De nya produkterna som ska tillverkas är framför allt färsk, rå och kryddad helfågel. Satsningen i Falkenberg innebär att antalet slaktade fåglar kommer att öka från i snitt 45 000 om dagen till mellan 57 000 och 58 000 om dagen när kylen väl är på plats.

– Vi har fått kontraktera nya uppfödare, berättar Martin Lindström.

Det jobbar omkring 120 personer på Torsåsen. I dagsläget ser det inte ut att bli några nyanställningar trots en ökad produktion till följd av investeringen i kylen.

– Vi har redan ökat antalet anställda något under året och det kommer att bli en del förändringar med scheman och skiftstrukturer, säger Martin Lindström.

Med tiden tror dock vd:n att Torsåsen komma att behöva anställa mer kvalificerad personal som en följd av den nya mer avancerade tekniken.

– Det har gått bra för Falkenberg. Personalen har visat framfötterna och det är det som gör att vi nu gör den här satsningen. Min förhoppning är att vi nu kommer att bli en ännu mer attraktiv arbetsplats.

Bild: Edith Camilla Svensson

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här