Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Stormen har lagt sig i Älvsered

Någon dag före terminsstarten nåddes Älvseredsborna av ett oväntat och ovälkommet besked: skolan skulle stängas. På 20 timmar löste de själva krisen.


Skolans 54 elever har lektioner som vanligt. I skolans kök lagar kokerskan varje dag ett nittiotal portioner eftersom inte bara skolbarnen tillbringar sina dagar på skolan, även tre förskolegrupper finns på området, två i skolans lokaler och en nystartad i hembygdsgården. 

Den största elevgruppen utgör eleverna som går i årskurserna 3-5. De är 24 elever. Nitton ettor och tvåor utgör en grupp och elva sexåringar tillbringar största delen av skoldagen för sig själva. 
Sex personer, inklusive en kokerska ser till att skoldagarna flyter på. Eleverna åker till Apelskolan för att hemkunskapsundervisning, alla andra lektoner har de på Älvseredsskolan.

Christer Norrman är lärare på skolan och undervisar i årskurs 3- 5. Han har arbetat på Älvseredsskolan i 19 år. Han blev informerad om att skolan skulle stängas under ett år på grund av personalbrist någon dag innan terminsstarten. Beskedet fick han ta emot på ett stormöte med föräldrar och personal. 
– Förvaltningen hade helt enkelt inte vänt på tillräckligt många stenar. Vi fick höra att man annonserat efter personal, men inte hittat någon som uppfyllde kriterierna.
Tjugo timmar efter beskedet om nedläggning fanns en lösning och hotet kunde avvärjas. En behörig lärare som tagit tjänstledigt för studier ändrade sina planer när hon fick höra talas om den akuta situationen. 

 När terminen drog igång samlades elever och personal i Älvseredsskolans lokaler i stället för att bussas till olika skolor. Beskedet i samband med beskedet om en tillfällig nedläggning var att barnen i förskoleklass samt elever upp till årskurs två skulle bussas till Fageredsskolan. Elever i 3:an till 5:an skulle ta bussen till skolan i Ullared.
Sex personer arbetar på Älvseredsskolan i dag . Tre av dem är lärare. En hemspråkslärare som undervisar i dari och persiska kommer till skolan varje vecka. En studiehandledare som hjälper elever som inte förstår svenska så bra är på plats varje dag. Bland skolans elever pratas åtta olika språk. 
- Detta är mitt drömjobb, säger Rabia El Halabi. Hon kommer från Libanon och har arbetat på skolan som studiehandledare i ett och ett halvt år. 

Nu hoppas personal och elever på arbetsro. Den senaste tiden har beskeden om framtiden varit många. Från nedläggning till F-3 skola, sedan F-6 skola till stängning, på ungefär ett år.
Christer Norrman är luttrad.
– Det kan bli aktuellt med nedläggning igen. Det finns inga garantier.