Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/38

Storbrand rasar i hamnen

En större industrilokal brinner i Falkenbergs hamnområde. Stora värden tros ha gått upp i rök i branden som har rasat hela natten.

Räddningspersonal har kämpat hela natten, sedan branden startade vid 23.15-tiden på måndagskvällen.

EXTRA: Se drönarbilder här!

– Det är en gammal industrilokal som brinner. Det är ett företagshotell med flera olika verksamheter, säger Åsa Eriksson, kommunikationsstrateg på räddningstjänsten väst.

I lokalerna finns bland annat ett gym, kontor och förråd som hyrs ut till privatpersoner. Sammantaget är byggnaden 5 000 kvadratmeter stor. Släckningsläget ser ut att förändras hela tiden, berättar Åsa Eriksson.

Räddningstjänsten är på plats med ett 30-tal brandmän från alla de halländska kommunerna plus ytterligare förstärkning utifrån. På tisdagsmorgonen kämpade räddningstjänsten fortfarande med att få branden helt under kontroll och att begränsa spridningen. 

– Det ryker väldigt mycket och det är fortfarande öppna lågor. Nu börjar det ljusna och det är brandbilar, tankar och slangar överallt. Vi har höjdfordon som är uppe och sprutar vatten från olika håll, säger Åsa Eriksson.

Rökpelaren från hamnområdet syns på långt avstånd. 

– Vi jobbar nu på att bekämpa branden utifrån och försöker att skydda intillliggande byggnader. Än så länge har den inte spridit sig men den sprider sig fortfarande inne i byggnaden, säger Åsa Eriksson.

Läs mer: ”Jag är glad att ingen kommit till skada”


I nuläget finns ingen prognos för när branden kan vara släckt, men vid sextiden på morgonen var stora delar av industrihotellet förstörda.  

– Som det är nu kommer i alla fall delar av byggnaden bli totalförstörda. Jag kan inte svara för hela byggnaden, men hela byggnaden är absolut påverkad, säger Åsa Eriksson. 

Innebär röken någon fara för allmänheten?
– Som det är nu så ligger vinden rätt så än så länge är det lugnt, säger Åsa Eriksson.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden.

Under natten greps en misstänkt person i anslutning till platsen. Han är misstänkt för grov mordbrand och ska förhöras under förmiddagen. Han anhölls senare av åklagare på sannolika skäl misstänkt grov mordbrand.

Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen kämpade brandmännen fortfarande med att skydda en kontorsdel i byggnaden.

– Vi har börjat att ta hem lite personal. Nu är det kanske 20-25 man som jobbar kvar. Det finns inte längre någon överhänganade risk att branden ska sprida sig till andra delar. Vinden har varit på vår sida, säger Åsa Eriksson.

 

Texten uppdateras efter hand.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här