Storans tak måste bytas

Teater Storans tak är i uselt skick och måste läggas om. Nu söker ägarna Kålle Gunnarsson och Linda Karlsson bidrag till byggnadsvård. Eftersom huset är kulturhistoriskt värdefullt tillåts inte vilket tak som helst.

ANNONS
|

– Det klarar inte en vinter till. Vi skulle ha gjort det här i augusti förra året men fick inte ordning på lån och tillstånd i tid, säger Kålle Gunnarsson.

Tillsammans med Linda Karlsson driver han Teater Storan AB som först arrenderade huset 2009 och senare köpte det för några år sedan.

– Vi har vetat hela tiden att taket behöver åtgärdas. Men det har tagit tid att hitta en plåtslagare som har tid och kunskap om hur det ska göras, förklarar Kålle.

Stora rostskador

Taket har stora rostskador och stuprännorna fungerar inte som de ska för att leda bort vattnet. Därför befaras att regnvatten och fukt kan leta sig in och skada byggnaden invändigt.

ANNONS

Den anrika teater- och biolokalen är över hundra år gammal och anses kulturhistoriskt värdefull. Ägarna ansökte först om bygglov för att göra vissa ändringar av taket som det är nu. Men kommunen sade blankt nej till det och hänvisar till att huset är skyddat genom plan- och bygglagen. Det ska vara ett skivtäckt tak i plåt enligt det ursprungliga utförandet.

Sökt för byggnadsvård

Därmed blir projektet dyrare och därför har Teater Storan AB vänt sig till länsstyrelsen och ansökt om bidrag till byggnadsvård.

Företaget har tuffa utmaningar under 2021 och hade ett kämpigt 2020. På grund av corona har det blivit svårt att skaffa intäkter står det i ansökan. Dels söker man 700 000 kronor som själva omläggningen av taket kostar. Dels 19 200 kronor som det kostat att anlita en antikvarisk expert för att få taket så likt originalet som möjligt.

Något besked om man får något bidrag eller hur mycket i så fall har inte lämnats ännu då ansökan är ganska färsk. Men arbetet kommer att starta inom kort eftersom taket måste åtgärdas. Det ska vara klart till 1 maj då Sagocaféet öppnar.

Teaterskolan snart igång

Verksamheten på Storan har hämmats mycket av pandemin men teaterskolan har i alla fall varit igång då den räknas som utbildning. Då man har tillgång även till hela närliggande Falkenhus finns möjlighet att coronasäkra undervisningen för de cirka 300 eleverna.

ANNONS

– Vi stängde de två sista veckorna när restriktionerna skärptes i slutet av förra året och med facit i hand var det rätt med tanke på smittspridningen. Normalt skulle vi startat i förra veckan men har fått skjuta på det lite. Nu drar vi igång i vecka 5 istället när restriktionerna har lättat lite igen, säger Kålle Gunnarsson.

LÄS MER: Kålle Gunnarsson kanske kan undvika konkurs

LÄS MER: 23 miljoner kronor till halländska arrangörer

LÄS MER: Kålle ställer in sommarens teater och schlagerabstinens

ANNONS