Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avloppsläckan Bild: Dick Gillberg
Avloppsläckan Bild: Dick Gillberg

Stora mängder med avloppsvatten rann ut i havet

En större mängd med avloppsvatten har runnit ut i havet till följd av de trasiga avloppsrören i Agerör, norr om Falkenberg.
— Vi rensar och städar upp det vi kommer åt så gott det går. Det som flutit ut i havet är inte lätt att hejda, säger Bengt-Åke Bengtsson, Vivabs arbetsledare i beredskap.

Bengt-Åke Bengtsson uppskattar att mellan 500 - 1 000 kubikmeter (cirka 500 000 - 1 miljon liter) avloppsvatten runnit ut i havet till följd av läckan i Agerör.

— Det är så systemet är uppbyggt säkerhetsmässigt. Får man en driftstörning så har man en bräddledning och den mynnar i princip alltid ut i något vattendrag för att det inte ska bli översvämningar i fastigheter. Det är aldrig roligt, men det ingår i ledningssystemet, säger han.

Vivab arbetar med att få bort avloppsvattnet från havet i den utsträckning det går. Under måndagen ska inget avloppsvatten ha nått havet. Istället fick tankbilar transportera avloppsvatten till reningsverket i Smedjeholm.

Påverkas havskvalitén av avloppsvattnet på något sätt?

— Det kan påverka, men hur mycket det påverkar är jättesvårt att säga. Min bedömning är att man till sommarsäsongen inte kommer märka av denna bräddning.

Provisorisk ledning ska få igång driften

Under måndagen beslutade Vivab att sätta in en provisorisk ledning på ungefär 100 meter för att få igång driften så fort som möjligt.

— Så fort ledningen är på plats så startat vi igång pumparna. Vi kommer driftsätta den under dagen, säger Bengt-Åke Bengtsson.

Den trasiga ledningen, som är närmare 500 meter lång, ska bytas när Vivab får tillgång till rätt material. Enligt Bengt-Åke Bengtsson är målsättningen att det ska ske någon gång i januari.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här