Stora drivor av sand blåste in i trädgårdar

Hårda vindar fick torr jord och sand att blåsa över Olofsbo i en mindre sandstorm i helgen. En stor åker täcktes helt av sand och Göran Kvists trädgård ser ut som en öken.

ANNONS
|

Att jord och lite sand kan blåsa över de öppna fälten vid kusten är inte ovanligt, men i Olofsbo har sand samlats i stora drivor i folks trädgårdar och ligger nu som ett gult täcke över fälten.

– Här under växer mina rabarber, eller gjorde i alla fall, säger Göran Kvist och pekar mot en av de stora sandvallarna som nu ligger utmed stenmuren runt hans tomt.

Fenomenet kallas för sandflykt och uppstår när fin sand flyttas av vinden. Göran Kvist bor i Borås men spenderar en tredjedel av året i huset mellan Olofsbo och Glommen. Han har aldrig sett något liknande och säger att det beror på en sällsynt olyckligt kombination av väderfenomen.

ANNONS

– Det har inte regnat på länge och så kommer den här ihållande och starka vinden från samma riktning, hela tiden i flera dygn, säger han.

Både Göran och hans grannars hus har påverkats rejält av den stora mängden sand och jord som blåst dit. Delar av Väderkvarnsvägen är täckt av sand och en stor nysådd åker mitt emot Görans hus liknar mer en död öken än ett bördigt fält.

– Det är lite av en lokal katastrof. Det är såhär, som jag förstått det, som det såg ut här för 100 år sedan. Då hade man också problemen och då planterade man igen för att komma undan det. Jag är inte bonde, men jordbruk med stora öppna ytor kanske inte är så bra här, säger Göran Kvist.

Har inte sett något liknande på 40 år

Göran Kvists granne, Allan Andersson, kör förbi i sin bil och stannar för att titta på spektaklet sanden fört med sig.

– Jag blev ledsen när jag hörde det. Jag har bott här i 40 år och visst har vi sett sand, men något liknande det här har jag aldrig sett, säger han.

Göran Kvist har ringt sitt försäkringsbolag och hoppas att klausulen om plötslig oförutsedd händelse som påverkar trädgården ska hjälpa honom.

ANNONS

– Om jag hade haft vildsvin som bökat i trädgården hade jag fått hjälp och jag tycker att det här är mycket värre och mer oförutsägbart än vildsvin, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas de hjälper till, annars får vi se vad det kostar att ta hit en sugbil. Det går ju inte att ta sig an med skottkärra och spade så det är lite av ett huvudbry. Just nu är vi en turistattraktion.

Göran Kvist var inte i huset när sanden blåste in, men hans barn var där och de byggde en liten barriär mot sanden vid grinden i muren. Göran tror att den har hjälpt till lite grann.

– Ja, men man är ju maktlös. Så länge det pågår kan man inte göra någonting , säger han.

ANNONS