Stor omställning för den dagliga verksamheten under pandemin

I vissa kommuner har den dagliga verksamheten som omfattas av LSS varit stängd under pandemin. Men inte i Falkenberg. — För många är det en trygghet att vi träffas varje dag, säger Petra Östman, gruppchef på Bräckevägens dagliga verksamhet.

ANNONS
|

Många praktikplatser har försvunnit och stödassistenterna arbetar med munskydd och visir. Men trots omställningarna är Jonathan Vännman glad över att han fortfarande kunnat gå till sin dagliga verksamhet på Bräckevägen.

— Jag måste ha något att göra hela tiden och klarar inte av att vara ledig. Jag har ångest och vågar inte släppa fram det, så mitt sätt är att bara gasa, förklarar han.

Bräckevägens dagliga verksamhet omfattas av LSS och drivs av Nytida. Verksamheten är arbetsintegrerad och målet är att praktikplatserna ska kunna leda till riktiga anställningsavtal.

När pandemin startade och praktikplatserna började försvinna fick verksamheten tänka om. Jonathan Vännman och gruppchefen Petra Östman berättar att de bland annat lagt mer fokus och arbete på verksamhetens egna tidning, på hälsofrämjande arbete som promenader och samtal samt att de fått mindre paketeringsjobb från företag.

ANNONS

Några få av de som vistas i verksamheten har valt att stanna hemma under pandemins gång. För Jonathan Vännman har det dock aldrig varit ett alternativ.

— Jag älskar att jobba och ta för mig och vill gärna ha måndag hela veckan. Nu har jag fått lära mig att bromsa lite också. Men jag är van vid att göra saker hela tiden så det blir lite ovant att inte göra så mycket, säger han.

Gruppchefen Petra Östman ser också positivt på att det dagliga kunnat hålla igång under pandemin.

— Jag vet hur de mått och jag tror det varit väldigt viktigt att vi haft öppet. För många har det varit en stor trygghet att vi träffas varje dag. Vi är väldigt tajta och har blivit lite som en familj, säger hon.

”Vi måste ha flexibiliteten att fatta olika beslut”

Det är kommunerna själva som beslutat huruvida de dagliga verksamheterna ska hållas öppna eller stängda under pandemins gång. I Falkenbergs kommun fattades beslutet utifrån den enskildes behov av aktivering och sysselsättning, samtidigt som det funnits åtgärder för att minska smittorisken för covid-19.

”Vi har haft en del brukare som har valt att stanna hemma på grund av oro eller att de tillhör riskgruppen och då har den enskilde kunnat få sin habiliteringsersättning utbetalt. Verksamheterna har haft kontinuerlig kontakt med aktuella personer där flertalet av de nu återvänt eller planerar att återvända till daglig verksamhet i samband med att man fått sin andra vaccindos.” förklarar Martina Lund, verksamhetschef för Falkenbergs egenregi, via mail.

ANNONS

Socialchefen Johan Klingborg berättar att det funnits kommunikation om besluten kommunerna emellan.

— Vi har en mailtråd där vi informerar om hur vi tänker och vad vi har för synpunkter för att vi ska kunna bli någorlunda samstämmiga. Men vi måste göra individuella lösningar beroende på hur det ser ut, säger han och fortsätter:

— En del av den kritik vi fått är att vi fattat olika beslut. Men livet ser olika ut i olika verksamheter och vi måste kunna ha flexibiliteten att fatta olika beslut.

ANNONS