Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skolornas organisation ska förändras. Det innebär bland annat att från och med hösten 2021 ska ska F-6-skolor införas i alla områden.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Skolornas organisation ska förändras. Det innebär bland annat att från och med hösten 2021 ska ska F-6-skolor införas i alla områden. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stor omorganisation på gång för skolorna

Stora förändringar är på gång inom Falkenbergs skolorganisation. Bland annat ska F-6-skolor införas i alla områden från och med nästa höst. Samtidigt förändras upptagningsområdet för 7-9 i tre områden.

På måndagseftermiddagen ska barn- och utbildningsnämnden och tjänstemän från förvaltningen presentera den nya organisationen. Arbetet som pågått i omgångar under flera år kommer att innebära stora förändringar för elever i hela kommunen.

Delar av förslaget har redan nått tidningen via källor med insyn i processen. Bland annat förväntas förslaget innebära att Söderskolan blir en F-6-skola istället för som i dag en F-9-skola. Elever på Söderskolan ska enligt tidningens källa i framtiden åka till Tullbroskolan för att gå högstadiet.

Elever som i dag går på Vessigebroskolan ska i framtiden tillhöra Apelskolans högstadium istället för Söderskolans. Det innebär att Söderskolan som har en kapacitet för cirka 500 elever kommer att ha omkring 100 elever i F-6 i framtiden.

Förslaget innebär också förändringar i upptagningsområden för områden i kommunen.

Nya Tröingeskolan ska byggas och invigas inför läsåret 2024/2025. Då kommer upptagningsområdena för grundskolorna i tätorten förändras igen.

F-6-skolor införs i alla skolområden i kommunen från och med hösten 2021. Debatten om hur skolorna i Falkenberg ska organiseras har pågått i många år. Hösten 2016 sa politikerna i kommunfullmäktige att alla skolor ska vara antingen F-6 eller F-9. Dessutom beslutade man att alla byskolor i inlandet skulle behållas. För att det ska kunna genomföras måste ombyggnationer göras på alla skolor för att anpassa dem till de krav som ställs på en F-6-skola, till exempel när det gäller undervisning i hemkunskap. Nu ska det finnas en plan för hur ombyggnationerna ska genomföras och allt ska alltså vara klart till höstterminen 2021.

Några undantag görs dock. Årstadskolan förblir en F-3-skola och Tullbroskolan blir en renodlad högstadieskola.

Förslaget till ny organisation ska visa på en viljeyttring från politikerna i nämnden att satsa på inlandet, dra ner på lokalkostnader och blanda elever från olika socioekonomiska områden.

Utgångspunkten för de planerade förändringarna har varit de fyra olika hållbarhetsperspektiven; ekonomisk, pedagogisk, ekologisk och social hållbarhet står det i inbjudan till den pressträff som ska hållas i eftermiddag.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här