Stor bedrövelse efter branden

Sigurd Anderssons Åkeri, Däckia och flera småföretag är helt nedbrända.

ANNONS
|

För andra gången på en veckas tid har stora företagslokaler i Falkenberg eldhärjats.

Under söndagsförmiddagen är stämningen bedrövad på Åkarevägen. Det brinner fortfarande i det lilla som finns kvar av de två byggnader som började brinna sent på lördagskvällen.

Några av de företagare och privatpersoner som fått sina tillgångar förstörda i branden har samlats utanför polisavspärrningarna. Anrika SigurdAnderssons åkeri och alla fordon de hade i byggnaderna är förstörda. Däckia är helt nedbränt, inklusive de sommar- och vinterdäck som hundratals falkenbergare förvarade där. SCA:s lager likaså.Dessutom hyrde flera småföretagare och privatpersoner kontor, verkstäder och andra lokaler i byggnaderna.

– Securitas ringde strax efter klockan 23 och sa att larmet gått och att brandkåren var larmad. Allt var väldigt oklart så jag åkte direkt och var här tio minuter senare. Då brann det överallt. Jag insåg att det kommer inte bli någonting kvar där inne, berättarTorbjörn Andersson, vd för Sigurd Anderssons åkeri och delägare i fastigheten.

ANNONS

Han är dämpad. Säger att det som hänt inte riktigt hunnit sjunka in än.

– Man vill lägga sig i fosterställning och bara dö. Vi har 800 kunder som vi måste börja beta av nu, säger Patrik Sjöberg, som driver Däckiabutiken tillsammans med sin bror Niklas.

Så fort de fick höra om branden hoppade de in i bilen och begav sig till platsen. Den syn som mötte dem var långt värre än de befarade.

– Det brann så in i helvete och var hur mycket rök som helst överallt. Vi såg branden redan på 7–8 kilometers håll,säger Niklas Sjöberg.

Nu är hela deras verksamhet nedbränd. Uppskattningsvis 3 000 däck har gått upp i rök.

– Första bilen kommer klockan 7 i morgon och ska ha på sommardäcken. Han får nog vända. Det är en smärre katastrof det här,säger Niklas Sjöberg.

Inledningsvis hade räddningstjänsten förhoppningar om att kunna rädda åtminstone delar av den ena byggnaden. Josefin Jonson är en av de fyra brandmän som var först på plats.

– Det var ett tufft läge. Vi försökte rädda det som inte såg ut att vara hotat då. Men det är svårt när det är så stora lokaler som brinner på flera ställen samtidigt, säger hon.

ANNONS

Under natten insåg räddningstjänsten att lokalernavar så övertändaatt det inte fanns annat att göra än att låta dem brinna ner och fokusera på att hindra branden från att sprida sig ytterligare.

Det här är alltså andra gången på mindre än en vecka som en stor brand bryter ut i Falkenberg. En man sitter häktat misstänkt för att ha anlagt den förra, i gamla gjuteriet. Även denna gång finns misstankar om att branden anlagts.

Hans Beckert har drabbats av båda bränderna. Han håller på med historisk racing. HansMini Cooper från 1960-talet hade skickats på lackering hos en firma i gamla gjuteriet. Bilen totalförstördes i den brand som startade på påskaftonskvällen.

– Jag skrev om det på Facebook och fick en enorm respons från andra bilentusiaster. En person postade en bild på min pappas gamla tävlingsbil och erbjöd mig att låna eller köpa den, berättar Hans Beckert.

Även den var en Mini Cooper från mitten av 1960-talet. Det blev ett snabbt köp. Bilen stod placerad i den verkstad på Åkarevägen som han har tillsammans med Torbjörn Andersson.

– Nu är den också borta, säger Hans Beckert sammanbitet.

Stig Karlsson hade kontor i en av byggnaderna. Dessutom förvarade han sin Jaguar från 1971 här. Han beskriver det som att stora delar av hans livshistoria gått upp i rök.

ANNONS

– Det är bara materiella saker, man måste vara glad över att ingen människa blev skadad,men det känns ju ändå. Man tror inte det är sant. Två sådana här bränder i den här lilla stan på en vecka, säger Stig Karlsson.

ANNONS