Daniel Johansson och Maria Jörmalm Andersson. Äldreomsorg inbeordring Falkenberg
”Tittar man på äldreomsorgen behövs trygga heltidsanställningar och mer bemanning för att komma till rätta” säger Maria Jörmalm Andersson, Kommunals sektionsordförande i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson och Viktoria Andersson

Stor ökning av inbeordringar inom äldreomsorgen

Anställda inom äldreomsorgen i Falkenbergs kommun har arbetat över 11 200 inbeordringstimmar under år 2020. Flest inbeordringar var det inom särskilt boende. — Det är inget bra läge vi befinner oss i, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

När äldreomsorgens verksamheter har brist på personal kan anställda få inbeordrad övertid. Inbeordringen kan ske efter schemalagt arbetspass, när den anställda egentligen har en ledig dag, har semester eller är föräldraledig.

— En inbeordring ska ske när det är absolut kris med personal. Nu har det pågått en pandemi och då kan det bli fler sådana tillfällen. Däremot tycker vi att man ska bygga en verksamhet där det finns tillräckligt med personal så att man kan bedriva en verksamhet utan inbeordringar, säger Maria Jörmalm Andersson, Kommunals sektionsordförande i Falkenberg.

Ökning av inbeordringar på särskilt boende

Inom äldreomsorgen i Falkenbergs kommun har de anställda arbetat över 11 200 inbeordringstimmar år 2020, vilket är en ökning från föregående års drygt 8 700 timmar.

ANNONS

Inom hemtjänsten har inbeordringstimmarna minskat med 565 timmar, från 5 272 timmar år 2019 till 4 707 timmar år 2020. Minskningen beror dels på att hemtjänsten fått hjälp av personal från träffpunkter och mötesplatser och dels på att ett flertal kunder sa upp sin hemtjänsthjälp när pandemin bröt ut, enligt Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.

Inbeordringarna har däremot ökat drastiskt inom särskilt boende, från 3 460 timmar år 2019 till 6 509 timmar år 2020. Huvudorsakerna har varit pandemirelaterade, enligt Daniel Johansson. Några boenden har periodvis haft en hög sjukfrånvaro, samtidigt som verksamheterna försökt hålla personalkontinuitet för att minska smittorisken.

— Det är inget bra läge vi befinner oss i, men i smittskyddshänseende och med fokus på att bedriva omsorg med den högsta möjliga kvaliteten i den här situationen så är det så vi fått göra. Men det kan inte pågå hur länge som helst. Vi måste få en helt annan ruljans på personal efter vaccinationen, säger Daniel Johansson.

”Kortsiktigt sätt att arbeta på”

När en anställd inbeordras ingår en övertidsersättning enligt gällande kollektivavtal. År 2020 kostade inbeordringarna 3,1 miljoner kronor i Falkenbergs kommun, jämfört med 2,3 miljoner kronor år 2019.

— Att använda sig av inbeordring blir dyrt för arbetsgivaren. Man har använt sig av inbeordringar även innan pandemin, men på Kommunal tycker vi egentligen att det är ett väldigt kortsiktigt sätt att arbeta på, säger Maria Jörmalm Andersson.

ANNONS

Hon menar bland annat att anställda blir trötta till följd av ovissheten som uppstår kring när man får vara ledig och inte.

— Tittar man på äldreomsorgen behövs trygga heltidsanställningar och mer bemanning för att komma till rätta.

ANNONS