Stensjö hamnförening ansöker om kommunal borgen

Oppositionen är redo att ta en risk för Stensjö Hamnförening. Småbåtshamnen med lång historia i Stensjöstrand har ansökt om kommunal borgen för att rädda sina slitna bryggor.

ANNONS
|

Bortom strandängar, ljunghedar och kala klippor i naturreservatet Stensjöstrand gömmer sig en politisk skiljelinje. Den yttrar sig i form av slitna båtbryggor i en småbåtshamn i behov av en rejäl upprustning för 500 000 kronor.

Frågan är lyft av Stensjö hamnförening där Per Delin är ordförande i styrelsen.

– Har vi tur kan bryggorna hålla ett eller två år till. Just nu överlever vi genom att de fortfarande flyter. Skulle de sjunka vore det förödande för föreningen, säger Per Delin.

För att ha råd med upprustningen behöver hamnföreningen ta ett lån. Det lånet har nu blivit en fråga för politikerna i Falkenberg efter att föreningen ansökt om kommunal borgen.

ANNONS

När frågan kom upp i kommunstyrelsens arbetsutskott blev svaret nej efter att majoriteten gått på förvaltningens förslag om avslag.

– Historiskt sett ger vi oss väldigt sällan in i denna typ av avtal eftersom det innebär en risk. Vi har riktlinjer att förhålla oss till och i detta fallet finns det inga säkerheter i form av byggnader eller fastigheter, säger William Hedman vid ekonomiavdelningen.

Politikerna oense

Beslutet togs inte utan motstånd från oppositionen som ville gå emot förvaltningens förslag och säga ja till föreningens önskan.

– Föreningen står ensam i detta eftersom de inte har rätt till föreningsbidrag. Vi tycker det är värt risken. Hamnen är viktig för området och jag förstår inte varför vi inte skulle hjälpa när föreningen ber om det, säger Ninni Gustavsson (M).

Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) anser att ett avtal om kommunal borgen sätter både kommunen och föreningen i en utsatt situation.

– Att undvika borgen är ett gammalt ställningstagande utifrån kommunens erfarenheter. Jag tycker det är tråkigt att majoriteten inte kan förhålla sig till de principer som de själva införde när de styrde. Vi är öppna för en dialog med föreningen om alternativa lösningar.

Kan inte söka föreningsbidrag

Ordförande Per Delin berättar att han utan framgång försökt komma i kontakt med de styrande politikerna för att beskriva hamnens värde för området.

ANNONS

– Hamnen är inte bara värdefull för medlemmarna utan även för de 100-tals som rör sig i området varje dag. Vi har gjort så fint vi kan för att folk ska känna sig välkomna eftersom det är en underbar plats. Därför borde det vara i kommunens intresse att hjälpa oss.

– Föreningen ser fram mot ett positivt besked och framtida samarbete, säger Per Delin.

ANNONS