Anders Ramberg, chef för miljö och hälsa i Falkenbergs kommun, ser positivt på den nya lagen.
Anders Ramberg, chef för miljö och hälsa i Falkenbergs kommun, ser positivt på den nya lagen. Bild: Ola Folkesson

Stefan Löfven på digitalt besök i Falkenberg

Ny lag ger kommuner makten att stänga serveringsställen som inte följer folkhälsomyndighetens riktlinjer. Under måndagen höll statsministern digitalt möte med en handfull kommuner, däribland Falkenberg.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven höll under dagen digitalt möte med kommunala representanter från Falkenberg, Ulricehamn, Lidköping och Borås. Anledningen till mötet var regeringens beslut om att kommunerna ska ta över ansvaret vid tillsyn av smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

– Det var ett bra möte, och det känns som att både statsministern och vi andra fick en bra bild av hur alla jobbar, säger Anders Ramberg, chef för miljö och hälsa i Falkenbergs kommun.

Kommunerna får större makt

Den nya lagen innebär att kommunerna nu har makten att ställa krav, begära vite och stänga ner serveringsställen som inte följer riktlinjerna. Ett ansvar som tidigare låg på regionala smittskyddsläkare.

ANNONS

– Det är mycket, mycket värdefullt för oss att ha denna direkta kontakten med kommunerna. Mötet gav uttryck för att de har goda förutsättningar att klara av detta, säger Stefan Löfven till Hallands Nyheter efter mötet.

Målet med den nya ansvarsfördelningen är att effektivisera tillsynen av serveringsställen och förenkla processen med att ställa krav på företagare som bryter mot riktlinjerna.

– I mindre kommuner som Falkenberg känner kommunerna näringslivet väl, vilket öppnar upp förutsättningar för en god dialog, säger Stefan Löfven.

Anders Ramberg ser positivt på den nya lagstiftningen och hoppas det kommer förtydliga deras uppdrag gentemot krögarna i stan.

– Vi ska hjälpa människor göra rätt, inte slå dem i huvudet med lagboken. Många har haft det tufft ett tag nu och det sista de vill är att tvingas stänga. Skulle de inte följa våra krav är det dock ett medel vi nu har.

Möts av kritik från SKR

Förslaget har dock inte bara mötts av positiva reaktioner. Sveriges kommuner och regioner skriver i en remiss att pengarna regeringen avsatt till kommunerna för detta inte kommer räcka, och att kompetensen för smittskyddsåtgärder inte alltid finns hos kommunerna.

– Kommunerna ska ju inte göra sjukdomsbedömningar utan se om det är för trångt, eller om det hålls tillräckliga avstånd, och det kan vem som helst se, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Detta är en bild av läget som står i kontrast till den Anders Ramberg vittnar om.

– Vi är vana att göra inspektioner, men inte för smittskydd. Vi har fått ställa oss frågan ”vad är trångt?” och det kan man ju verkligen undra. Men vi har nu hittat vägar för detta som vi känner oss trygga i.

ANNONS