Igenbommat. Le Croissant i Kronans galleri har varit stängt sedan slutet av januari.
Igenbommat. Le Croissant i Kronans galleri har varit stängt sedan slutet av januari.

Stängt kafé krävs på miljonbelopp

Lokalen i Kronans galleria har varit övergiven länge. Nu stäms Le Croissant på miljonbelopp av Kronan Shopping AB för uteblivna hyror och ett vite gör att kravet växer med drygt 200 000 kronor i månaden.

ANNONS
|

Kafé- och bistrokedjan Le Croissant har femton kaféer i Sverige och öppnades i Kronan på våren 2012. Det drevs av en franchisetagare, Centralhuset i Göteborg Café AB, som gick i konkurs våren 2015.

Härva

Då hade personalen i Falkenberg inte fått lön på flera månader. Eftersom fakturor till leverantörer inte betalats fanns till slut inga varor att sälja och anställda satt sysslolösa i lokalerna i väntan på besked om vad som skulle hända.Centralhuset drev även ett kafé i Kalmar med liknande problem och kopplingar till en härva av ekonomisk brottslighet uppdagades i samband med konkursen.

Nya ägare

Le Croissant i Sverige AB tog därför åter över verksamheten från juli 2015. Kedjan hade nu nya ägare sedan kafét i Falkenberg öppnades.

ANNONS

– Den tidigare franchisetagaren följde inte de regler och riktlinjer som fanns i avtalet så vi tog över själva. Men Centralhuset och dess bolagsmän har inte på något sätt anknytning till Le Croissant, säger David Mirzajani.

Han är vd för Le Croissant och tog över kedjan för tre år sedan, alltså efter att det ursprungliga hyresavtalet skrevs,

Hög hyra

Men snart uppstod problem då Le Croissant inte betalade hyror i tid och i september slöts avtal om en avbetalningsplan för reglering av hyresskulden. I mars 2016 begärde Le Croissant omförhandling av hyresvillkoren utan framgång.

– Några månader efter att vi tagit över insåg vi att Falkenberg är en väldigt tuff enhet att driva ekonomiskt med hög hyra och inte så jättemycket flöden i huset. Vi har försökt fullfölja vår del av avtalet och hitta en lösning med säkert ett tiotal intressenter, varav fyra-fem väldigt seriösa med god ekonomi. Men hyresvärden har tyvärr inte velat hjälpa oss och därför kopplade vi in advokat.

Sade upp kontraktet

– Det visade sig när vi granskade ursprungskontraktet att det aldrig skrevs på av le Croissant som vi trodde, utan av Centralhuset i Göteborg. Därför menar vi att det inte finns något avtal med Le Croissant Sverige.

ANNONS

Le Croissant sade upp sitt hyreskontrakt och lämnade lokalen 31 januari i år. Kronan Shopping har sedan dess inte lyckats hyra ut lokalen till någon annan och menar att Le Croissant ska betala hyra enligt en klausul i avtalet.

Högt vite

Dessutom hävdar Kronan Shopping att Le Croissant mot ett vite på 5 000 kronor per dag förbundit sig att hålla lokalen öppen och bedriva aktiv försäljning. När stämningsansökan lämnades in i början på juli hade butiken varit stängd i 155 dagar motsvarande 775 000 kronor och hyresskulden var då uppe i 616 161 kronor.

Totalt krävs Le Croissant på 1 391 161 kronor. En summa som växer med drygt 200 000 kronor i månaden (64 636 i hyra och 150 000 i vite) plus rättegångskostnader om man förlorar målet.

”Extremt belopp”

– Det är extremt höga vitesbelopp det handlar om och jag hoppas verkligen att utfallet i tingsrätten blir rättvist, säger David Mirzajani.

HN har förgäves sökt Kronan Shoppings styrelseordförande John H Larsson.

– Vad jag förstår har han semester och det har jag med, meddelar advokat Björn Welinder som skrivit under stämningsansökan.

Fakta: Detta har hänt

  • Le Croissant öppnades i Kronan våren 2012 av franchisetagaren Centralhuset i Göteborg Café AB. De drev även ett liknande café i Kalmar.
  • Hösten 2014 slutade leverantörerna leverera varor och det betalades inga löner till de anställda.
  • Våren 2015 hotades Le Croissant av konkurs, personalen hade inte fått lön på flera månader och hade inte längre några varor att sälja, utan blev sittandes i de tomma lokalerna.
  • I maj 2015 försattes Le Croissant i konkurs. Kopplingar till en stor härva av ekonomisk brottslighet uppdagades.
  • I juli 2015 öppnades caféet igen men av moderbolaget Le Croissant i Sverige AB som tog över verksamheten.
  • Snart uppstod nya problem när hyrorna inte kom in i tid.
  • I mars 2016 begärde Le Croissant omförhandling av hyresvillkoren utan framgång.
  • I januari 2017 sade Le Croissant upp sitt hyreskontrakt och lämnade lokalerna 31 januari.
ANNONS