Stadsbion i Falkenberg anordnar privatvisningar under pandemin

Att få biosalongen helt för sig själv är en dröm som numera kan bli verklighet. Bio on demand heter konceptet som kommit till Stadsbion i Falkenberg.

ANNONS
|

Nyheterna om evenemang och mötesplatser som stänger har haglat tätt under pandemin. Kultursektorn är en av de branscher som drabbats hårdast, och Stadsbion i Falkenberg är inget undantag. Här har dock ägaren och biofantasten Pär-Magnus Almquist valt att gå en annan väg än att ställa in, och istället tänka om.

– Vi vill dra vårt strå till stacken och försöka visa att vardagen kan vara någorlunda normal i sina stunder. Det är mycket trevligare än att det är stängt, och ett sätt att påminna folk om det som innan var självklart.

Det nya konceptet på Stadsbion är ”Bio on demand” där sällskap på så få som två, och så många som åtta, kan boka en visning och få salongen helt för sig själva. Priset? Precis som en vanlig biobiljett.

ANNONS

– Det finns ingen ekonomi i detta. Pengarna räcker knappt till strömmen för projektorn. Men våra anställda går på permitteringslöner och då öppnar möjligheten upp sig för lite ”goodwill”.

Många filmer att välja mellan

Pär-Magnus Almquist berättar vidare att de har välfyllda servrar med filmer att tillgå, och det finns en lång lista för besökarna att välja mellan.

Christina Källid har redan bokat in tre besök, varav ett var under torsdagskvällen tillsammans med dottern Annemo Källid.

– När jag såg det tänkte jag ”wow, vad lyxigt” och bokade in mig direkt. Detta blir en sån sak man kommer komma ihåg, den gången vi var helt ensamma i salongen, säger Christina Källid.

Filmen de såg var Flykten från DDR från 2018, och de båda verkar nöjda med valet.

– Film gör sig bäst på bio. Det blir en helt annan upplevelse med ljudet och den stora skärmen, säger Annemo Källid.

Hur var det att sitta helt själva?

– Det blir en helt annan grej. Vi kunde prata med varandra om filmen under tiden utan att störa någon, det kändes speciellt, säger Christina Källid.

Beslut i Hollywood påverkar Stadsbion i Falkenberg

Under pandemin har biobranschen i Sverige tappat 90 procent av besökarna, och Pär-Magnus Almquist tycker att den ofta glöms bort i debatten.

ANNONS

– Hoppet ligger i att det kommer en rejäl skjuts när allt detta är över. Att man inser vad som finns och är viktigt när man varit utan det så länge. Bara framtiden kan utvisa om vi har rätt. Just nu är det bara skönt att visa att vi finns och bidra till lite ljus i mörkret.

Coronapandemin har dock inte endast inneburit en omedelbar huvudvärk för Pär-Magnus Almquist, utan även en långsiktig en.

När biografer stängt runt om i världen har filmproducenter i många fall valt att istället hålla premiärerna på nätets betaltjänster. Detta öppnar dörren för att biodukens monopol på premiärerna hotas.

– Det kan långsiktigt bli väldigt problematiskt om detta luckras upp. Vi befinner oss i total ovetskap. Som det ser ut just nu står hela biobranschen inför en systemkollaps.

ANNONS