Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Större vaccinationslokaler kan öppna upp redan i mars

Nu är det helt klart att det gamla biblioteket i Falkenberg förvandlas till vaccinationslokal. Samtliga större lokaler i Halland ska stå färdiga att användas redan i slutet av mars.

Den fjärde och sista större vaccinationslokalen som ska drivas av Region Halland under våren är nu klar.

Lokalen blir, precis som i Kungsbacka, Varberg och Halmstad, ett komplement till den vaccinering som sker på vårdcentralerna.

Tidigare har det kommunicerats ut att lokalerna enbart ska användas för den sista gruppen, de från 18 till 59 år som inte tillhör någon riskgrupp.

Vill starta upp lokalerna i mars

Men biblioteket i Falkenberg, Arena Varberg, Halmstad Arena och Tingbergshallen i Kungsbacka kan öppnas upp tidigare än så.

– Målbilden är att det ska vara uppstart vecka 13. De kan då gå igång med de andra faserna. Men det är ju vaccintillgången som styr. Om det blir uppstart då eller inte kan ingen svara på just nu, säger Malin Larsson, som ansvarar för driften och avvecklingen av lokalerna på Region Halland.

Så de är inte till för enbart fas fyra?

– Har vi tillräckligt med vaccin så kan vi starta vecka 13. Centralernas syftet är att det alltid ska finnas möjlighet att vaccineras. Men som sagt, vaccintillgången styr. Vi kommer annonsera när det är dags.

Hinner ni få lokalerna färdiga i tid?

– Vi håller på med allt förberedande arbete där vi inreder lokalerna, ser över flöden, vårdhygien, utrustning, förrådsmaterial med mera. Så att det ska gå tryggt och säkert till. Vår bedömning är att vi ligger väl i fas på alla våra fyra lokaler, säger Malin Larsson.

– Den uppfyller många av de kraven som regionen haft. Det går att gå in på ett ställe och ut på ett annat, det finns personalutrymmen och plats för att hantera vaccin, säger Kristina Kjellgren, chef på serviceförvaltningen i Falkenbergs kommun.

– Sedan ligger den centralt så man kan ta buss, gå eller parkera bilen någonstans i centrum.

Fem till sju stationer i Falkenberg

Ingången kommer ske vid stora entrén och utgång via gaveln på byggnaden där det finns en dörr.

Tanken är att det ska finnas fem till sju stationer för vaccinering där upp till 4 000 personer i veckan ska få sin spruta. Fem till sju personer kommer alltså ges vaccination per givet tillfälle.

Utöver personen som ger sprutan finns även personal som utför journalföring och beredning vid varje plats. Det kommer också finnas värdar och ordningsvakter för att få ett bra flöde och ge information om det behövs.

Närmast väntar ett intensivt arbete för att få lokalen anpassad för den tillfälliga verksamheten.

– Det ska inte vara några stora anpassningar som behöver göras. Den är ordentligt städad och i ett bra ursprungsläge, säger Kristina Kjellgren.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här