Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Stöldvåg på byggen i Falkenberg

Just nu är det en stöldvåg i Falkenberg på byggarbetsplatser, där förråd länsas på verktyg. ”Vi blev av med utrustning för 300  000 kronor”, suckar Dick Jagdell på DMJ Bygg.

Senast var det tre bygg- och rörfirmor vid höghusbygget vid Tröinge ängar som natten till onsdag fick sina containrar mer eller mindre länsade på verktyg.
– Det har nog rört sig om miljonbelopp totalt, för enbart vi blev av med verktyg för 300 000 kronor. Det här kostar pengar och tar också mycket tid och energi, säger Dick Jagdell, vd på DMJ Bygg i Ulricehamn som har ett 30-tal personer i arbete med höghusbygget i Falkenberg.

Platschefen Hans Thor, DMJ Bygg, beskriver metodiken, att tjuvarna numera ofta skär eller sågar upp gångjärnen på containrarna.
– Förmodligen är det gjort på en halvtimme. Sen har de väl lastat skottkärror med utrustning och gått iväg till något fordon som parkerats utanför området.
– Under en dag kunde vi i stort sett inte arbeta för att vi måste fixa fram nya verktyg, säger Hans Thor.

Misstanken i branschen är att det är ligor som tillfälligt håller sig på någon plats och sedan drar vidare någon annanstans, alltså en brottslighet som flyttar runt. Men just nu i Falkenberg verkar denna stöldvåg hålla i sig, med ett flertal liknande stölder även i helgen och tidigare.
Erfarenheterna är många bland byggföretagen:
– Vid ett bygge på annat håll blev vi bestulna på arbetskläder. Några dagar senare kom tjuvarna klädda i våra kläder och kunde ostört gå in på ett bygge och ta med sig utrustning trots att det fanns folk i närheten, berättar Alex Mozalewski på Byggnadsfirman PME i Malmö som är en annan av de stölddrabbade firmorna vid Tröinge ängar.

Hans övertygelse är att det är tjuvar som sedan forslar utrustningen utomlands, för att göra pengar på den. För PME innebar stölden häromnatten i Falkenberg att de inte hade utrustning för att omedelbart kunna ta emot och montera de färdiga stommar – väggar bland annat – som morgonen därefter anlände med en transport. Det blev några timmars stillastående i väntan på ny utrustning.
– Sen kostar det oss mycket pengar, även om vi är försäkrade. För vår del kostar det säkert uppemot 250 000 kronor att ersätta den utrustning som stals. Men från försäkringen kanske vi får 40-50 000 kronor eftersom verktygen hade använts under en tid och hunnit sjunka i värde, säger Alex Mozalewski.

Att ordna med larm eller kameraövervakning är sällan någon framkomlig väg. Erfarenheten i branschen är att även sådana åtgärder ger klen utdelning när tjuven väl är framme.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här