Förödelsen efter branden. Branden på Åkarevägen var den andra större inom loppet av en vecka. Bild: Jonatan Bylars/arkiv
Förödelsen efter branden. Branden på Åkarevägen var den andra större inom loppet av en vecka. Bild: Jonatan Bylars/arkiv

”Stärkta misstankar om mordbranden”

Åklagaren anser att misstankarna har stärkts mot den man i 25-årsåldern som är häktad för den grova mordbranden på Åkarevägen i Falkenberg, där lokaler för åkerier och andra företag totalförstördes.

ANNONS
|

Åklagare Klas Lundgren har begärt förlängd åtalstid när tidsfristen för mannens häktning går ut under fredagen. Det innebär alltså att han begär att mannen ska bli kvar i häkte i minst två veckor till, i väntan på slutförd utredning och eventuellt åtal.

– Jag har också sagt i min inlaga till tingsrätten att misstankarna har stärkts. Vi anser bland annat att vi kan knyta honom till området och tiden för branden, säger Klas Lundgren.

Men mannens advokat Malin Brandel har en annan uppfattning:

– Det finns försvårande omständigheter för min klient, men det är ingenting som vi anser styrker att han gjort sig skyldig till mordbranden. Och han förnekar helt, säger hon.

ANNONS

Malin Brandel räknar med att det blir en ny häktningsförhandling under fredagen i domstolen, vilket inte är alldeles givet eftersom tingsrätten ibland kan förlänga häktningstiderna utan att parterna hörs igen vid en förhandling.

– Nya förhör hålls just nu med honom, och hur snabbt utredningen sedan går framåt beror bland annat på vad som kommer fram där, sa Klas Lundgren på torsdagen och ville inte närmare precisera när han tror att utredningen är framme vid ett beslut om åtal.

Lördagskvällen den 22 april utbröt branden på Åkarevägen som totalförstörde två stora byggnader, flera fordon, lager och inredning för åkerier, däckfirma och andra företag. Det är känt att den misstänkte mannen, bosatt i Halmstad, tidigare var anställd på ett av de företag som drabbades av branden. Av en tidigare dom framgår det att mannen upplevt att arbetsgivaren försatt honom i en trängd ekonomisk situation som resulterat i en dom för ekonomisk brottslighet.

Även i utredningen om den andra stora mordbranden i Falkenberg, den i gamla gjuteriet i hamnområdet den 17 april, sitter en man häktad. Där löper häktningstiden ytterligare några dagar, innan det är dags för åklagaren att antingen begära förlängd utredningstid eller fatta ett åtalsbeslut.

ANNONS
ANNONS