Stängda asylboenden öppnar för turism igen

Alkoven och Hotell Hjärtared i Falkenbergs inland återgår till att vara turistanläggningar efter att de stängs som asylboenden. Även på Klittergården i Olofsbo sker samma förändring.

ANNONS
|

Inte bara Olofsbo camping, utan också flera andra asylboenden i Falkenbergs kommun har avvecklats den senaste tiden eller kommer snart att avvecklas.

– Förra tisdagen lämnade de sista Alkoven i Gällared och senast i slutet av april ska även de boende på hotell Hjärtared flytta, säger Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad.

Och redan tidigare i år avvecklades också Skrea motell som asylboende.

Det här är en följd av minskad asylinvandring och att Migrationsverket fattar beslut i ärenden, så att asylsökande antingen flyttar till permanent boende i Sverige eller får besked om utvisning.

Trycket har minskat, och därför avslutar Migrationsverket en rad hyreskontrakt med privata entreprenörer.

ANNONS

Genom att Olofsbo camping, Skrea motell, Alkoven i Gällared och snart också Hotell Hjärtared i Ullared försvinner som asylboenden, så är det egentligen bara Lia Hof som är kvar i kommunen som en riktigt stor förläggning med sina 200 platser.

De avvecklade eller snart avvecklade boendena har svarat för cirka 600 platser.

– Vid stängningen av Alkoven flyttades de boende till Spenshult, och vi har över huvud taget klarat de här senaste avvecklingarna genom omflyttningar inom Halland, säger Carl Hedberg.

Vad som nu väntar för de anläggningar som Migrationsverket lämnar är naturligtvis en fråga för de enskilda ägarna, men närmast till hands ligger en återgång till tidigare verksamhet inom vandrarhems-, hotell- eller campingbranschen.

– För vår del blir det en återgång till att driva det som bed and breakfast. Vi har ju varit förberedda på det här, att man skulle avveckla asylboendena i något slags turordning, så det är väl inte så mycket att säga om det, säger Jan Åkeby, en av männen bakom Alkoven Logi (som är den gamla ombyggda skolan i Gällared).

– Nu behöver vi snygga upp, men självfallet ska vi vara igång till sommarsäsongen, säger han.

ANNONS

På Hotell Hjärtared svarar den ansvarige Pierre Heramb på ungefär samma sätt:

– Vi ska måla om och göra en viss upprustning och räknar med att öppna som hotell till midsommar. Jag är optimistisk, och vi har diskussioner med en konsult om hur vi ska få rätt inriktning och vända oss till rätt kundgrupp med vårt hotell, säger Pierre Heramb som ännu inte exakt vill säga hur hotellkonceptet ska se ut.

Även campingen i Olofsbo återgår till att helt och hållet vara en turistanläggning. Stugbyn där har ju under våren avvecklats som asylboende.

Även en annan anläggning i Olofsbo återgår till gammal roll: Klittergården, eller Strandkanten som den också hetat, blir ett bed and breakfast, dessutom med servering öppen för alla under högsäsongen.

Sedan slutet av 2015 har Klittergården annars fungerat som ett boende för ensamkommande asylsökande ungdomar. Det drevs då av företaget HVB Living Nordic för Falkenbergs kommuns räkning. Kommunen avslutade dock det samarbetet för några månader sedan, eftersom man löser omsorgen för de ensamkommande med andra boenden.

Efter det har HVB Living Nordic, som hade hyrt anläggningen till 2018 för cirka en miljon kronor per år, haft planer på att göra om Klittergården till ett vårdhem för ungdomar med psykosocial problematik. Men planerna mötte hinder i och med att detaljplanen inte ger rätt till sådant permanent boende.

ANNONS

– Vi kom överens om att avsluta deras hyreskontrakt. Det var bra att kunna hjälpa till när det kom många asylsökande till Sverige, men nu blir det återigen ett bed and breakfast och med en enklare restaurang, säger Anders Helgesson som genom sitt företag Granit Fastigheter äger fastigheten.

Hans son Alex Helgesson ska driva verksamheten med bed and breakfast. Just nu pågår en viss renovering, men redan under försäsongen ska det vara igång.

Olofsbo stugägarförening välkomnar beskedet, eftersom man ansett att Olofsbo varit något eftersatt som turist- och semesterort på senare år, inte minst genom avhysningen av villavagnarna.

FAKTA: Asylboenden och ekonomin

Både Alkoven och Hotell Hjärtared har varit asylboenden sedan hösten 2014. Och den som undrar om ekonomin i sådan verksamhet kan titta på årsredovisningen:

Den senaste offentliga från Alkoven Logi omfattar räkenskapsåret från maj 2015 till april 2016 och visar på en omsättning på drygt 11 miljoner kronor och en vinst (rörelseresultat) på knappt 2 miljoner.

Motsvarande siffror för det betydligt större Hotell Hjärtared, men då för 18 månader mellan maj 2015 och oktober 2016, låg på knappt 36 miljoner kronor i omsättning och 4,4 miljoner i vinst (rörelseresultat).

ANNONS