Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Olika. Åsikterna går i sär om förskoleavgiften.

"Stäng inte av barnen från förskolan"

Barn vars föräldrar av olika skäl inte kan betala förskoleavgiften får inte gå kvar. – Vi vill ta bort detta. Lägg inte skulden på barnet och dess framtid, säger Sara Grimpe Wernersson (S).

Om inte föräldrarna av olika skäl kan betala förskoleavgiften riskerar barnet att stängas av från förskolan. Detta är någonting som Socialdemokraterna i Falkenbergs kommun vill ändra på. I Sara Grimpe Wernersson (S) motion till kommunfullmäktige i Falkenberg föreslår hon att pengaskulden ska kvarstå hos föräldrarna så att barnet kan få gå kvar i förskolan.
– Förskolan är så otroligt viktig för barnen utveckling och delaktighet. Det är viktigt att vi inte lägger skuld på barnet och dess framtid, säger hon.

Det är ingen ovanlig regel att barnet kan förlora sin förskoleplats om föräldrarna inte kan betala. Samma system finns i de andra kommunerna Hallands län. Men i Malmö tog man bort detta för flera år sedan och låter i stället barnet få gå kvar i förskolan. När avgiften inte kan betalas vidtas normala åtgärder för skulder till föräldrarna, det går vidare till inkasso och kronofogden.
– Processen från att man får sin första påminnelse till att man blir avstängd är ganska många steg, inkasso och avbetalningsplaner läggs upp innan beslut tas, säger Anette Klang Jensen, förskolechef i Falkenbergs kommun. 

Från det att barnet blir tre år gammal finns det rätt till allmän förskola 15 avgiftsfria timmar i veckan. Över det kostar olika beroende på vad du tjänar. Sara Grimpe Wernersson (S) förklarar att det är vanligt att de barn som råkar ut för avstängning redan kommer från en tuff ekonomisk bakgrund.
– Barnet känner oftast redan utanförskap och ska inte behöva lida mer för det, säger hon.
Socialdemokraternas förslag är att skulden ska skjutas på framtiden, till dess att föräldrarna kan betala. Allra helst skulle hon vilja se att hela förskolan skulle bli avgiftsfri. Men hon menar att förslaget är ett steg i rätt riktning.
– Jag hoppas och tror att förslaget kommer gå igenom, vi borde se till barnets bästa och barnkonventionen. Barnen ska få vara delaktigt oavsett om föräldrarna kan betala eller inte, säger Sara Grimpe Wernersson.

Rutinerna för obetalda fakturor är att efter två-tre obetalda fakturor skickas en påminnelse. Kommer inte det in någon inbetalning då, förlorar barnet sin förskoleplats. Föräldrarna kan även få hjälp med en avbetalningsplan. Förskolechefen Anette Klang Jensen menar på att förskolan också är en tjänst föräldrarna betalar för och betalar man inte så blir man avstängd. 
– Familjen får många chanser på sig. Det handlar om några få antal barn per år, säger hon.
Sara Grimpe Wernersson (S) menar på att några barn är illa nog.
– Ett barn är ett för mycket. Vi försöker så gott vi kan men vi måste göra mer.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här