Spridda skurar och akuta insatser när kommunens fastigheter ska underhållas

Punktinsatser och akuta utryckningar har präglat kommunens fastighetsunderhåll. Men nu pågår en inventering som ska ge bättre överblick och något som länge saknats – en långsiktig planering.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun äger 150 fastigheter med sammanlagt 230 000 kvadratmeter. Att inte sköta om dem skulle vara kapitalförstöring anser kommunens fastighetsförvaltare Linus Redevall.

Men trots det har någon långsiktig plan över fastigheternas underhållsbehov inte funnits. Istället har arbetet hittills främst handlat om akuta punktinsatser, utan någon egentlig planering, vilket gett ett otillfredsställande resultat.

– Vi lever med en underhållsskuld, säger Linus Redevall.

För att få en överblick och kunna planera mer långsiktigt både vad gäller fastigheternas hälsa och avdelningens budget görs nu en stor och grundläggande inventering av alla kommunens fastigheter, någon sådan har inte funnits tidigare. I samband med att alla fastigheter besiktigas, läggs information in i en databas. På så sätt kan en fastighets underhållsbehov visas i ett längre perspektiv, vilket också gör att kostnader kan beräknas bättre. I arbetet är också Kulturmiljö Halland involverat.

ANNONS

– Framöver ska vi fokusera mer på större underhållsprojekt. Dels för att störa verksamheten vid färre tillfällen, men också för att vi inte enbart kan förhålla oss till loven för att utföra underhållet, säger Linus Redevall.

Antalet objekt som fått en dos av underhållskassan de senaste åren är många, de 24 miljoner kronor som användes år 2015 fördelades på 83 olika fastigheter. År 2017 var det 103 objekt som fick dela på 37 miljoner kronor. Tanken är att i framtiden inte göra så många små utryckningar utan större, långsiktiga projekt.

En stor del av dem är poster på ett eller ett par tusen kronor. De största kostnaderna har gått till byggnader med högt slitage, till exempel skolor och förskolor och just underhåll av skolor har fått en utökad budget de senaste åren.

– Kommunen har jättestora värden i sina byggnader, de ska inte förstöras. Nyproduktionen utgör endast cirka tio procent av den totala kostnaden för en byggnad under dess livslängd, säger Linus Redevall.

Pengar har också lagts på kulturhistoriska byggnader som Sjöbergs laxrökeri, Erikssonska torpen och Hindströmska gården. Men möjligen i senaste laget. Hindströmska gården behövde 2018 extra arbete beroende på hussvampsangrepp och tilläggsarbeten på grund av eftersatt underhåll.

ANNONS

Det gamla badhuset, vars fönster är i så dåligt skick att kommunen riskerar vite, ska i sommar få en upprustning, en upphandling pågår.

Kostnader för fastighetsunderhåll per år, miljoner kronor

2019: 39. Största enskilda post (av 91): 7,6 till Skogstorpsskolan.

2018: 35. Största enskilda post (av 98): 5,8 till Slättens förskola.

2017: 37. Största enskilda post (av 103): 5,3 till Vessigebroskolan.

2016: 21. Största enskilda post (av 65): 5,5 till Vessigebroskolan.

2015: 24. Största enskilda post (av 83): 2,9 till Hjorthagens förskola.

ANNONS