Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sparbanken i Ätran stängs vid årsskiftet

Falkenbergs Sparbank stänger kontoret i Ätran. Från och med årsskiftet får invånarna i stället ta sig till Ullared. – Ätrankontoret har varit vårt klart minsta kontor, säger vd:n Göran Bengtsson.

Från och med årsskiftet har Falkenbergs Sparbank fyra kontor i stället för fem. Kontoret i Ätran kommer att läggas ner.
– Vi skickade ut information till kunderna i tisdags, säger Göran Bengtsson.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Det har inte varit så mycket. En del som har varit inne på kontoret säger att det är synd att det ska stänga, men inga större reaktioner.
I mitten av mars sa Bengtsson att det inte fanns några akuta hot mot de lokala kontoren, vad är det då som har förändrats?
– Det finns aldrig några hot innan man beslutar om en förändring. Det är en successiv process och diskussionerna har gått fram och tillbaka genom åren.
Stängningen av Ätrankontoret är inte den enda förändringen som genomförs. Kontoret i Vessigebro påverkas också och kommer att ha öppet färre dagar.
– Vi kommer att ha öppet tre dagar i veckan för spontanbesök i stället för fem som i dag.
Bengtsson menar att kundbeteendet förändrats och att många i dag sköter sina ärenden hemifrån. Besöken på kontoret har blivit färre och färre.
– Vi mäter inte antalet besök, vi mäter allt som vi gör på kontoret. Då är Ätran ungefär en tredjedel av de kontoren som är näst minst (Ullared och Vessigebro). Spontanbesöken minskar hela tiden.
Hur tror du att det påverkar folk på orten och framförallt de äldre?
– Klart att det finns ett antal personer som använt kontoret frekvent. Det blir krångligare och svårare för dem att utföra sina ärenden och de kommer att tycka det blir jobbigt. Det har jag all respekt för.
Kontoret i Ullared blir nu det närmsta kontoret för invånarna i Ätran. Personalen kommer att vara den samma som arbetat i Ätran.
– Jag tror att det underlättar, för många handlar kontakten med banken om kontakten med en person. Man är van att prata med någon.
Falkenbergs Sparbank har sedan en längre tid tillbaka varit den enda banken på orten. Tidigare fanns Gunnarps Sparbank och även Föreningsbanken innan den senare 1997 slogs samman med Sparbanken till det som senare blev Swedbank.
Med stängningen av kontoret försvinner dock inte tillgången till kontanter för Ätrans befolkning.
– Bankomaten kommer att finnas kvar. Det finns fortfarande ett ganska stort behov av kontanter i samhället. Det är ett annat bolag som sköter driften men vi har sett till att den kommer att finnas kvar.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här