Sopomlastning flyttas till Gödastorp?

Vivab undersöker nu möjligheten att lägga en förbehandlingsanläggning för matavfall i Gödastorp i anslutning till biogasanläggningen. Med en permanent station för omlastning av hushållsavfall.

ANNONS
|

För lite drygt ett år sedan ansökte Vivab om att få förlänga den tillfälliga omlastningsstationen för hushållssopor på Torsholm fram till och med september 2020.

Men vid sitt sammanträde i mars beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att de får ett år på sig. Nämnden menar att verksamheten inte kan betraktas som tillfällig hur länge som helst och kringboende vid Torsholm har klagat på luktstörningar och problem med skadedjur.

Överklagat

Nämndens beslut om tidsbegränsning överklagades av Vivab och ärendet ligger nu hos länsstyrelsen. Under tiden letar Vivab efter en permanent lösning. Den kan finnas i Gödastorp.

– Vi har haft funderingar på det i och med att biogasanläggningen ligger där. Därför har vi börjat utreda möjligheten genom att prata med närboende och diskuterat frågan med berörda myndigheter. Men vi är tidigt i processen och någon ansökan har inte skickats in ännu, poängterar avdelningschef Johan Fälth på Vivab.

ANNONS

Komplettering

Den nuvarande anläggningen i Gödastorp är inte byggd för att ta emot matavfall från hushållen utan enbart produkter från jordbruk. Den måste därför i så fall kompletteras med en förbehandlingsanläggning. En sådan skulle innebära att man slapp en massa transporter till Jönköping. Förra året kördes 4000 ton matavfall dit från Torsholm.

Kringboende där ute har klagat på luktstörningar från den tillfälliga omlastningsstationen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har på senare tid även fått en del klagomål från boende kring Gödastorp när det gäller lukt från biogasanläggningen.

Diffus fråga

– Luktstörningar är alltid en diffus fråga. Här tittar vi på att göra en helt tät konstruktion med kontrollerad ventilation där man renar all luft som lämnar byggnaden. Allting kommer att ske inomhus och under normal drift ska det inte behöva vara några problem.

– Vid den tillfälliga anläggningen på Torsholm finns ingen luftrening eller ventilationsanläggning. Det blir det i Gödastorp. Man kan inte garantera helt luktfritt men det kommer att lukta betydligt mindre, säger Johan Fälth.

Grannar informerades

Grannarna har informerats om planerna. Veronica Gerhardsson, en av tre delägare i Gödastorps Grönt, är oroad över att omlastningsstationen kan ha en negativ påverkan på verksamheten.

– Eftersom de inte kan garantera att det inte kommer att lukta kan det ju påverka vem som vill handla sommarplantor eller grönsaker här. Man kanske inte vill gå i soplukt och vår försäljning kan minska drastiskt.

ANNONS

– Sedan kommer det att bli mycket ökad trafik med 25-40 enkelresor per dag till omlastningsstationen som ligger precis bortanför oss. De ska köra tillbaka med så det blir dubbelt så många turer och vägen är redan hårt trafikerad som den är.

Dubbelt drabbad

Veronica blir dubbelt drabbad eftersom hon även bor granne med sin arbetsplats.

– Man vet ju inte hur fastighetsvärdet påverkas om man ens kan sälja huset. Vårt hus ligger inte i värsta vindriktningen men vissa dagar kan det ju lukta kadaver från biogasanläggningen. Eftersom den inte är luktfri tror jag inte en omlastningsstation kan bli det heller.

Vill ha mer info

Södra Odlarna har mark ännu närmare anläggningen. Där arbetar 20-30 personer med skogsplantor men odlingschef Johan Henriksson tycker att det är för tidigt att säga om verksamheten skulle påverkas.

– Vi fick det här beskedet alldeles nyligen och jag måste ha mer information innan jag kan svara på det.

Omlastningsproblem

Den ursprungliga planen var att starta en permanent omlastningsstation vid Himle som ska serva Falkenberg och Varberg. Men Varbergs kommun fick bakläxa på detaljplanen och bygget har försenats med flera år.


Tanken var då att ha en tillfällig verksamhet vid motorvägsavfarten i Långås. Den kom aldrig igång då bygget fick avbrytas på grund av en miss i bygglovsansökan.
Istället startades den tillfälliga omlastningscentralen av hushållssopor på Torsholm hösten 2013.

Om det blir en omlastningsstation i Gödastorp är det inte aktuellt att bygga en anläggning i Himle.

ANNONS