Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/12

"Som att dela lägenhet med solen"

Arenabelysningen: Många reaktioner på de bländande lamporna.

På torsdagen klockan 07.00 tändes belysningen på den nya fotbollsarenan på Kristineslätt. Arenabelysningen ska brinna oavbrutet i 100 timmar för att de nya lamporna ska trimmas in och nå sin maximala effekt. Men flera har reagerat på att de starka lamporna lyser in i deras bostäder, och på sociala medier är debatten i gång – med humoristiska inpass.
”Jag kräver att kommunen ger mig mörkläggningsgardiner och solglasögon när Falcon alkoholfri arena drar igång sina solar!”, skriver en person i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Falkenberg om. . .”

Mikaela Tyell bor strax bakom arenan, på Herting. Halva hennes lägenhet lystes upp på torsdagskvällen.  
– Det är helt sjukt vad starkt det lyser. Man kunde inte se om det var dag eller natt och i vissa rum gick det inte att vara i. Min lillebror försökte att dra för gardinerna, men det hjälpte inte. Han kunde inte somna på grund av det starka ljuset, säger hon. 
Inkörningen av lamporna måste ske vid ett tillfälle och när arenan väl är igång kan strålkastarnas ljusstyrka regleras i olika lägen.
– Jag fattar att de måste köra in de nya lamporna och vi har förstått att det kommer bli livat där borta, men det här var man inte beredd på. Det är som att dela lägenhet med solen, säger Mikaela Tyell. 

HN har tidigare skrivit om den nya belysningen på arenan som ska vara färdig till våren. Byggprojektledare Hans-Erik Wortmann på Falkenbergs kommun sa att man inte räknade med någon större störning för de närboende vid inkörningen.
– Men jag sa också att en och annan lampa kan ha hamnat snett när det rör sig om så här många. Och vi har upplyst folk så gott vi kunnat, säger Hans-Erik Wortmann med en oavsiktlig dubbeltydlighet (”upplyst så gott vi kunnat”). 
– 650 hushåll i närheten har fått information och HN har skrivit om det. Och vi hoppas på en förståelse, säger han – och tillägger att det i alla fall inte lyste in hemma hos honom på Tröingeberg.

Nåväl, nu ska strålkastarna lysa fram till måndag morgon, sedan sker justeringen under nästa vecka när lamporna ska vinklas rätt så att belysningen blir som den ska, riktad mot planen. Om det sedan kommer att lysa en del över nejden, vilket man nog får räkna med, så blir det i begränsad utsträckning. Full effekt endast vid herrarnas matcher i allsvenskan eller superettan.

Har du egna bilder på hur belysningen ser ut hos dig? Skicka in dem till: [email protected]

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här