Solbadande flickor lagad men får inte så mycket sol

Den vandaliserade statyn ”Solbadande flickor” har nu restaurerats. Men så mycket sol får inte tjejerna längre då den efter reparationen kommer att stå inomhus.

ANNONS
|

En helg i slutet av juni 2019 fick någon för sig att slå sönder skulpturen. Den var tillverkad i ekebergsmarmor av konstnären Thorwald Alef (1896-1974). Hans skulpturer finns på många platser runt om i landet.

LÄS MER: Skulptur i Badhusparken vandaliserad

”Solbadande flickor” gjordes 1956 och placerades i Badhusparken. Den eller de som vandaliserade verket gick grundligt tillväga och måste haft någon slags verktyg. Ett avhugget huvud och bröstparti låg på marken efter dådet.

Ihoplimmad i Limhamn

– Den var ganska trasig men har rengjorts och limmats ihop. Man har kompletterat och retuscherat vissa flisor som skadades. Men jättekul att den är tillbaka nu, säger kommunens konstintendent Alexandra Serra.

ANNONS

Passande nog har skulpturen limmats ihop på ett konstgjuteri i Limhamn utanför Malmö. Men lagningen innebär att flickorna inte längre klarar att stå utomhus. De får nu solbada inomhus i stadshuset där verket placerats på ett nytt podium vid trappan intill kommunfullmäktigesalen.

– Vi testar att ställa den där. Man vill ju att så många som möjligt ska kunna se skulpturen. Samtidigt måste den stå lite skyddat. Tanken är i alla fall att den ska stå inom stadshuset.

Ny skulptur i parken

Det gamla podiet i Badhusparken kommer att återanvändas till en ny skulptur så småningom.

Även ordföranden i kultur-, fritids- och tekniknämnden är glad över att verket reparerats för 35 000 kronor.

– Att göra en ny hade varit en helt annan kostnad. Det jag gillar med lagningen är att man faktiskt ser vad som är lagat och vad som är ursprungligt, säger Georgia Ferris (KD).

LÄS MER: Någon borde ta hand om den sönderslagna skulpturens huvud

LÄS MER: ”Nej, skulpturen är inte nonchalerad”

LÄS MER: Utomhuskonsten ska få bättre omvårdnad

ANNONS