Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sofie har högtflygande planer i Himalaya

Nepal har varit ett drömresmål sedan Sofie Söderberg läste "Munken som sålde sin Ferrari" för fem år sedan. I höstas blev resan verklighet och gav henne en helt ny syn på livet. Nu satsar hon på att bli helikopterpilot.

Sofie Söderberg, 34, har redan kommit in på utbildningen till helikopterpilot. Medicinska tester återstår men sedan är drömmen inom räckhåll. 
– Jag vill jobba i Nepal och flyga helikopter där, säger Sofie Söderberg.

Hon växte upp i Okome, gick på Apelskolan och gymnasiet i Falkenberg. Sedan gav hon sig ut i världen, träffade kille i England och blev kvar i nio år. Nu är hon tillbaka i Okome, men planerna finns att flyga ut i världen igen – men då bokstavligen på egen hand.  
Boken "Munken som sålde sin Ferrari" gjorde att Himalaya klättrade upp på listan över platser hon ville besöka.
– De flesta vill ligga på en strand i Thailand så jag hade svårt att hitta någon att åka med. Men en kompis från England hörde av sig när hon var i Malaysia och undrade om jag ville träffas i Nepal, säger Sofie Söderberg.  

Väl där blev det vandring i Mount Everest upp till bergstoppen Kala Patthar 5 545 meter över havet.
 – Klättringen är inte uppför bergsväggar men det är så tunn luft att man går i slowmotion. Efter några steg är man så andfådd att man knappt orkar stå upprätt, säger Sofie Söderberg.

I fokus på stegen och omgivningen kände hon närvaro. Hon beskriver människorna i Nepal som otroligt vänliga. I en av guiderna hittade hon en god vän som hon fortfarande har kontakt med.
– Vi är otrolig lika som personer och tänker väldigt likt. Men vi har helt olika uppväxter. Det är jätteintressant att diskutera. När jag berättade för honom att jag äntligen fått lägenhet sa han: ”men din pappa kommer ju bo alldeles själv då”. Han bor med sin fru, barn, mamma och sin bror. Där bor man aldrig själv, så han tyckte synd om min pappa.

Synen på livet i Sverige har också förändrats. Trots att hon arbetar som inköpsassistent på Gekås försöker hon aktivt dra ner på konsumtionen. Intresset för Nepal har växt till ett engagemang för människorna där. Vännens hus förstördes i jordbävningen förra året och nu har hon startat en insamling på facebook för att hjälpa honom bygga upp det igen. 
– Det kostar 200 000 kronor att bygga ett hus. Får han inte hjälp utifrån får han aldrig någonsin samlat ihop så mycket pengar. Det är svårt men jag brinner för det här.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här