Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Socialförvaltningen ber allmänheten om hjälp i coronatider

Socialförvaltningen i Falkenberg vill ta hjälp av kommuninvånarna i händelse av en omfattande krissituation. Personer som på olika sätt kan tänka sig att hjälpa till uppmanas att anmäla sitt intresse.

Socialchef Daniel Johansson fick många frågor om coronaläget vid socialnämndens sammanträde på tisdagen. Han betonar att läget är under kontroll men att de vill vara rustade i fall flera ur personalen skulle bli sjuka samtidigt.

Förslaget, som nu är i sin linda, går ut på att personal med rätt kunskaper inom kommunen ska kunna ringas in om allt för många av den ordinarie styrkan blir sjuka. Men även privatpersoner som har utbildning eller erfarenhet inom vård- och omsorg ska få anmäla sitt intresse.

– Vi har ju vissa självklara grupper som skolsköterskor eller kuratorer som, om vi hamnar i ett läge där vissa skolor stänger ner, kan bli friställda. Då har vi ju både barnskötare och annan personal inom skolan med adekvat utbildning som vi kan använda till vår egen verksamhet, säger Daniel Johansson, och fortsätter:

– Men utöver det så vill vi också uppmana allmänheten att skicka in en intresseanmälan till kommunen. Personer med i första hand vård- och omsorgserfarenhet eller en utbildningsbakgrund som rimmar med vårt arbete.

LÄS MER: ”Nu måste vi sluta upp för allas närstående”

Hjälp med alla möjliga uppgifter

Tanken är sedan att en lista ska upprättas över personer som kan ringas in vid behov. Utöver att folk ska kunna gå rätt in i verksamheten pratar Daniel Johansson även om enklare uppgifter.

– I första hand kollar vi ju på vad folk har för utbildning. Har du en sjuksköterskeutbildning, ja då är det rätt naturligt att du jobbar med det. Men det finns faktiskt en mängd arbetsmoment där du inte behöver ha någon vidare utbildning. Många praktiska saker på våra äldreboenden som allt ifrån att duka och städa till att hämta post och mat.

Ni är inte oroliga för att behöva ta in massa ny personal på kort tid?

– Risken är såklart att det gör mer skada än nytta om vi hamnar i ett läge där personalen ska lära upp nytt folk snarare än att vårda. Det är därför vi efterlyser folk med vård- och omsorgserfarenhet, så att folk ganska enkelt kan gå in i verksamheten.

En del frågor kvar att reda ut

Det hela ligger fortfarande på idéstadiet och socialförvaltningen jobbar på hur man ska lösa de praktiska delarna. Saker som vem som ska ta emot intresseanmälningarna, vem som ska hålla i intervjuer och att den sammanställda listan på folk hamnar hos rätt chefer.

– Den här idén är ju bara sex timmar gammal men vi ser framförallt på sociala medier många grupperingar som vill hjälpa till men det finns ingen som fångar upp dem. Det finns enorma samhällskrafter, det såg vi bland annat när Dante försvann, och vi vet att många vill hjälpa till, säger Daniel Johansson och avslutar:

– Sen hoppas jag ju verkligen att vi slipper ringa upp de här människorna men vi vill i alla fall ha möjlighet till det. Att ha en underliggande plan om det krisar.

LÄS MER: Krislägesavtal klart för kommunen

LÄS MER: Sjuksköterska berättar om den dramatiska veckan på intensiven

LÄS MER: Gymnasieskolorna förbereder sig för stängning

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här