Snart ska de första falkenbergarna vaccineras mot covid-19

På tisdag i nästa vecka ska de första falkenbergarna vaccineras mot covid-19. Först på tur är de som bor på särskilda boenden. — Ambitionen är att samtliga boenden ska få sin första dos under vecka 2 och 3, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun

ANNONS
|

I nästa vecka drar den efterlängtade vaccineringen igång mot covid-19. Hur många doser med vaccin som kommer att fördelas ut till kommunen råder det en viss osäkerhet kring.

— Den informationen vi fått är att det som kommer till Halland kommer täcka behovet för samtliga boenden i Halland. I Falkenberg räknar vi med att få täckning till våra 505 platser, säger Daniel Johansson.

Vilka boenden som blir först ut med att få vaccinering kommer dock inte offentliggöras av säkerhetsskäl, förklarar Daniel Johansson.

— När de började vaccinera i Halmstad fick de anställda ha personlarm på sig, så vi kommer inte gå ut med någon förhandsinformation om vilka boenden och tidpunkter som gäller, säger han.

ANNONS

Kommunen kommer ta hjälp av regionens vaccinationsteam under vaccineringsperioden och förhoppningen är att kunna beta av tre särskilda boenden per dag. Den andra dosen ska tas tre veckor efter den första dosen.

Efter att personer på särskilda boenden fått tillgång till vaccin är det personer med hemtjänst som står näst på tur, följt av vård- och omsorgspersonal.

— Vi kommer få en stor dos i februari. När den andra dosen har gått till särskilda boenden kommer vi kunna rulla igång ordentligt med de som har hemtjänst samt vård- och omsorgspersonal.

Ett antal boende tackar nej till vaccin

Falkenbergs kommun har genomfört inventarier på ungefär hälften av de särskilda boendena i kommunen. I inventarierna framkommer det att runt 10-15 procent av den första prioriteringsgruppen inte är intresserade av att vaccinera sig.

— Vår hållning är att vi erbjuder vaccinet och Folkhälsomyndigheten rekommenderar det. I vissa fall kan man kognitivt inte fatta besluten själv och då får man ha samtycke för att kunna vaccineras, förklarar Daniel Johansson.

Grupper som prioriteras för vaccin mot covid-19

1. Personer som får äldreomsorg

2. Vård- och omsorgspersonal

3. Personer som bor men någon som tillhör den första prioritetsgruppen.

ANNONS