Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Snart klart för avspark

Politiker och tjänstemän på rundvandring på nya arenanPolitikerna hamnade i blåsväder under tisdagen. Medan en ilsken nordan gjorde sig påmind inspekterade kommunstyrelsen den sprillans nya arenan. Och fotbollskänslan på läktaren var långt, långt borta. 

Falkenbergs nya arena, Falcon Alkoholfri Arena, som formellt överlämnas till kommunen den 24 november, är inte riktigt färdig ännu. Det pågår arbete både inne och ute, men när politiker och tjänstemän bjuds på en rundvandring är i stort sett allt på plats. De oanvända omklädningsrummen och kontoren är skinande blanka, de 5 500 stolarna på läktarna är helt utan repor och de stora tvättmaskinerna väntar på att tas i bruk.  
Någon ställer frågan när arenan ska invigas. Projektledaren Hans-Erik Wortmann svarar att det ska ske i början av april. Kultur- och fritidsförvaltningen och fotbollsklubbarna ska arrangera invigningen.
– Första matchen borde bli en dammatch, utbrister Jan Berge (MP).

Hans-Erik Wortmann drar siffror för sina nyfikna åhörare. Kostnaderna för bland annat parkering och utebelysning hamnar precis på budget, 21.5 miljoner.  Samma sak med själva arenabygget. Slutsumman blir på 158 miljoner, som beräknat. Två miljoner kronor har lagts på solceller som kommer att stå för 40 procent av arenans energiförbrukning. 
Hans-Erik Wortmann berättar hur kraven för ett omklädningsrum ser ut ”Varje spelare ska ha tre egna krokar, det ska finns tre toaletter, fem duschar och ett behandlingsrum”.
– När damlaget var här på visning blev spelarna speciellt förtjusta över en sak, högtalarna i taket, berättar Christian Fager från kultur- och fritidsförvaltningen.
Alla är inte lika imponerade av anläggningen. Kommunrådet Claës L Ljung (M) som helt tiden varit på motståndarsidan erkände att han tyckte att resultatet var fint.
– Men det är alldeles onödigt att bygga denna. Man tar pengar från vår kärnverksamhet.
Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C), som ofta ses på läktaren när FFF spelar är mycket nöjd med vad hon fick se.
– Jag är speciellt nöjd med tillgängligheten. Jag har skämts tidigare när man kan nästan inte kommit fram med rullstol.

Lars Fagerström (L), granne med Falkenbergs IP kan tänka sig att se någon match per säsong. 
– Resultatet är bra med tanke på de pengar vi har. Jag är speciellt nöjd med de fina utrymmena som spelarna får, förklarar han. 

Herrarnas omklädningsrum har andra bänkar och en större bastu än damernas. Någon frågar efter en jacuzzi och Hans-Erik Wortmann förklarar att det går att sätta in en, men FFF får betala. Dessutom är det en ny trend nu.
– Nu är det större efterfrågan på ett isbad än jacuzzi.