Snart klart för avspark

Politiker och tjänstemän på rundvandring på nya arenan

ANNONS
|

Politikerna hamnade i blåsväder under tisdagen. Medan en ilsken nordan gjorde sig påmind inspekterade kommunstyrelsen den sprillans nya arenan. Och fotbollskänslan på läktaren var långt, långt borta.

Falkenbergs nya arena, Falcon Alkoholfri Arena, som formellt överlämnas till kommunen den 24 november, är inte riktigt färdig ännu. Det pågår arbete både inne och ute, men när politiker och tjänstemän bjuds på en rundvandring är i stort sett allt på plats. De oanvända omklädningsrummen och kontoren är skinande blanka, de 5 500 stolarna på läktarna är helt utan repor och de stora tvättmaskinerna väntar på att tas i bruk.

ANNONS

Någon ställer frågan när arenan ska invigas. Projektledaren Hans-Erik Wortmann svarar att det ska ske i början av april. Kultur- och fritidsförvaltningen och fotbollsklubbarna ska arrangera invigningen.

–Första matchen borde bli en dammatch, utbrister Jan Berge (MP).

Hans-Erik Wortmann drar siffror för sina nyfikna åhörare. Kostnaderna för bland annat parkering och utebelysning hamnar precis på budget, 21.5 miljoner. Samma sak med själva arenabygget. Slutsumman blir på 158 miljoner, som beräknat. Två miljoner kronor har lagts på solceller som kommer att stå för 40 procent av arenans energiförbrukning.

Hans-Erik Wortmann berättar hur kraven för ett omklädningsrum ser ut ”Varje spelare ska ha tre egna krokar, det ska finns tre toaletter, fem duschar och ett behandlingsrum”.

– När damlaget var här på visning blev spelarna speciellt förtjusta över en sak, högtalarna i taket, berättar Christian Fager från kultur- och fritidsförvaltningen.

Alla är inte lika imponerade av anläggningen. Kommunrådet Claës L Ljung (M) som helt tiden varit på motståndarsidan erkände att han tyckte att resultatet var fint.

–Men det är alldeles onödigt att bygga denna. Man tar pengar från vår kärnverksamhet.

Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C), som ofta ses på läktaren när FFF spelar är mycket nöjd med vad hon fick se.

– Jag är speciellt nöjd med tillgängligheten. Jag har skämts tidigare när man kan nästan inte kommit fram med rullstol.

ANNONS

Lars Fagerström (L), granne med Falkenbergs IP kan tänka sig att se någon match per säsong.

– Resultatet är bra med tanke på de pengar vi har. Jag är speciellt nöjd med de fina utrymmena som spelarna får, förklarar han.

Herrarnas omklädningsrum har andra bänkar och en större bastu än damernas. Någon frågar efter en jacuzzi och Hans-Erik Wortmann förklarar att det går att sätta in en, men FFF får betala. Dessutom är det en ny trend nu.

–Nu är det större efterfrågan på ett isbad än jacuzzi.

Falcon alkoholfri arena

Första spadtaget togs den 1 april 2015

Invigning är panerad till början av april 2017

Falcon alkoholfri arena matchar de krav som Svenska Fotbollförbundet ställer för spel i allsvenskan. De består av 57 arenakrav och 20 säkerhetskrav

Falcon alkoholfri arena har 5 500 platser

Den har två läktare med tak, en på vardera långsida

ANNONS