Slutodlat. Magnus och Eva Carlström framför en prydnadsapel på Lindhult. Efter tjugofyra år har de sagt upp arrendet av plantskolan och söker nya jobb. Bild: Annika Karlbom
Slutodlat. Magnus och Eva Carlström framför en prydnadsapel på Lindhult. Efter tjugofyra år har de sagt upp arrendet av plantskolan och söker nya jobb. Bild: Annika Karlbom

Snart har de sålt sina sista växter

Landets äldsta plantskola läggs ned. Magnus och Eva Carlström har sagt upp arrendet på Lindhult och i nuläget ser det inte ut som att någon är beredd att ta över.

ANNONS
|

Lindhults plantskola grundades 1868 och har hela tiden sysslat med egen produktion av fleråriga plantskoleväxter. Redan 1894 annonserades om försäljning av ympkvistar av 500 fruktträdssorter och kvar från svunna tider finns ett eget Lindhultspäron.

Eva och Magnus Carlström tog över 1989 efter att ha sett en annons i branschtidningen Viola och tyckte att det kunde vara roligt att jobba för sig själva. Att ta över plantskolearrendet lite utanför Långås passade bra även geografiskt, då det blev lite närmare hemtrakten för både Eva (som kommer från Ullared) och Magnus (med rötterna i Göteborg). Tidigare hade de jobbat i Skåne.

Paret har specialiserat sig på att bygga upp ett stort sortiment av fleråriga växter som de antingen odlar själva eller köper in. På så sätt har de också fått ihop ett av landets bredaste sortiment och byggt upp ett stort kontaktnät.

ANNONS

Många kunder kommer långväga ifrån för att spatsera runt och beundra art­rikedomen. Lindhult har blivit lite av ett utflyktsmål för växtintresserade.

Kunderna har inte bara privata trädgårdar utan även större offentliga anläggningar. 1999 levererades till exempel 20 000 buxbomsplantor till Drottningholms slott och man har bidragit till många projekt i botaniska trädgårdar.

– Vi hade nog kunnat sälja till fler om vi marknadsfört oss lite mer. Men jag är egentligen mer intresserad av växterna än av att sälja dem, medger Magnus.

– Väldigt många vet att vi har specialkunskapen och ett så stort växtsortiment. Men vi ligger lite avigt till för de vanliga kunderna. De som bara vill fylla ett hål på tomten kommer inte till oss.

Konkurrensen från stora kedjor har förstås ändå påverkat. Att kvalitén ofta inte är densamma och att fackkunskapen hos säljarna saknas är något som folk inte verkar bry sig om när man köper billiga plantor.

– Sedan ringer många till oss när de får problem och undrar varför deras växter dör. Allting behöver inte vara dåligt för att det är billigt. Men det är som alltid. Man får det man betalar för, konstaterar Eva.

Ett dilemma när det gäller växter är förstås tidsaspekten. Om en planta plötsligt blir trendig, omskriven och eftertraktad så tar det flera år innan produkten finns framodlad i tillräcklig mängd och då kanske det är något annat som är mera ”inne” att odla ute.

ANNONS

Makarna Carlström har nu bestämt sig för att avveckla sin verksamhet på Lindhult då den inte bär sig ekonomiskt längre. Plantskolan har inte stängt helt ännu, men om några månader tar med största sannolikhet en 145-årig epok slut.

– Vi har sagt upp arrendet till mitten av mars. Det är den deadline vi arbetar efter och i nuläget ser det inte ut som att någon annan tänker ta över.

ANNONS