Smal docka upprör: "Benen såg anorektiska ut"

Anna Öhman Karlsson reagerade starkt när hon såg de pinnsmala dockorna i leksaksaffären. Efter hennes kritik tar Fynda nu bort produkten från hyllorna.

ANNONS
|

– Först blev jag bara stum. Benen såg anorektiska ut. Jag jobbar med kroppar dagligen och visst ser alla olika ut men så ser man inte ut naturligt, säger Anna Öhman Karlsson.

Hon var på varuhuset med sin femåriga dotter, som skulle få välja ut en egen docka. När hon såg dockorna i modellen Belle började hon fundera på idealen den typen av leksaker förmedlar.

– Samhället lägger orimliga krav och den här dockan signalerar att det inte är okej att vara något annat än smal. Jag tror att om man leker med den här dockan dagligen så tänker man kanske sedan att man ska ha onormalt smala ben, säger Anna Öhman Karlsson.

ANNONS

Hon ville inte att hennes dotter skulle se dockorna och ifrågasatte inte butiken på plats. I stället skickade hon ett mejl när hon kom hem.

– Att se de här dockorna fick mig att gå i taket. Jag undrar hur Fynda kan försvara att de säljer den här typen av leksak? Fundera över vad produkten får för effekt hos barnen, säger Anna Öhman Karlsson.

På Fynda har man agerat på klagomålet. Pernilla Jörgensen som är inköpsansvarig på leksaksavdelningen håller med om att dockorna inte ser helt naturliga ut.

– Den här dockan är anskrämligt rälig, jag kan förstå hennes resonemang. Den ska plockas bort ur sortimentet, säger hon.

Pernilla Jörgensen förklarar att hon köpte in dockorna för att ha ett billigare alternativ till Barbiedockor. Den här varianten kostar ungefär 50 kronor, vilket är en fjärdedel av priset för en Barbie.

– Jag tycker jag har ett ansvar gentemot fattigare barn också. Ska inte de få leka?

Finns det inga billigare varianter som ser mer realistiska ut?

– Jag har hört runt med många leverantörer men det finns ju inga dockor som är mer kurviga eller har finnar i ansiktet till exempel. De tillverkare som finns på marknaden i dag, deras produkter ser ut så här, säger Pernilla Jörgensen på Fynda.

ANNONS
ANNONS