Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övervuxen ö. Ska den förbli orörd eller röjas med försiktighet? Bild: Ola Folkesson

Slyig ö har ett visst politiskt stöd

Möjligen drar det ihop sig till en liten politisk strid om Storön i Ätran, mellan dem som vill lämna ön orörd och dem som vill röja upp den.

Storön är namnet till trots en mycket liten ö i Ätran, alldeles utanför kanten till Ågatan i centrala Falkenberg.
En falkenbergare har i ett medborgarförslag tyckt att ön försiktigt borde röjas upp från sly och döda träd, för att skapa ett snyggare intryck och kanske som en påminnelse om att den lilla ön för mycket längesedan var en kultiverad plats med dansbana.

Och som HN nyligen berättat är detta förslag på väg genom den politiska beslutsprocessen, och har mött ett ganska positivt gensvar bland ledande politiker.
Men när kommunstyrelsen fick förslaget på sitt bord i tisdags, så var det en minoritet från olika partier som ville säga nej. 
– Vi menar att ön ska hållas orörd för naturlivets skull, säger Jan Berge (MP).
Tillsammans med liberalen Lars Fagerström och socialdemokraten Per Svensson ville han säga nej till förslaget om att röja på ön.

I denna fråga luckras uppenbarligen parti- och blockgränserna upp och därför kan det möjligen bli en debatt i fullmäktige (som tar det slutliga beslutet) med osäkert utfall.
Och Stadsbyggnadskontoret har för övrigt hållit fast vid ett tidigare yttrande i denna fråga: 
”Ön har under en lång tid varit  'orörd' av mänsklig påverkan, ingen skötsel eller röjning har förekommit under en lång tid. Detta har gynnat fågel- och naturlivet och ön är idag en lokal för till exempel fågel. Platsen tål i det perspektivet inga förändringar.”
 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här