Slutbyggt i Långasand – kommunen avbryter planläggning i fritidshusområde

Kommunen avbryter detaljplanen för Skällentorp. Ökade byggrätter och åtgärder för problem med dagvattensystemet kan utebli på Långasand i Falkenberg.

ANNONS
|

– Jag kan tänka mig att många kan bli ganska besvikna över detta. En del fastighetsägares drömmar om att få bygga större grusas. Jag förutsätter att det även innebär att bygglovsnämnden fortsättningsvis följer gällande planer och inte ger fler dispenser, säger stadsarkitekt Johan Risholm.

Fritidshusområdet på Långasand har en lång och rörig historia när det gäller bygglov och detaljplaner. I området finns idag ett tiotal detaljplaner tagna under olika årtionden som tillåter från endast 60 till långt över 100 kvadratmeter bostadsyta, beroende på i vilket kvarter du bor.

Under decennierna har dock en hel del undantag getts till boende som velat bygga större. Detta har enligt stadsarkitekt Johan Risholm lett till orättvisa i mellan grannar. Den allt mer omfattande bebyggelsen har även lett till problem med dagvatten.

ANNONS

– Bygglovsnämnden har varit väldigt frikostiga med dispenser. De har tillåtit privatpersoner att bygga långt mycket större än vad detaljplanerna medger, under förutsättningen att grannarna godkänt det.

Planarbetet i Långasand läggs ner

År 2013 begärde bygglovsnämnden att kommunstyrelsen skulle se över möjligheterna att göra en övergripande detaljplan som ersatte de gamla. I denna skulle bland annat byggrätten utökas så samma regler gällde för alla.

Till skillnad från när de förra detaljplanerna togs har kommunen idag ett större ansvar när de planlägger för bostäder. Det kallas att marken ska göras ”lämplig för ändamålet”. I det ansvaret ingår frågor som dagvattensystem och trafiksäkerhet, bland annat.

Nu, åtta år senare, har kommunstyrelseförvaltningen kommit fram till att det skulle bli för dyrt att lösa problemen i Långasandsområdet.

– Dagvattensystemet är undermåligt, och värre skulle det bli om det tillåts ännu större byggrätter. När vi började räkna på vad detta skulle innebära och hur det skulle drabba Falkenbergs kommun och alla skattebetalarna insåg vi att det var ganska ohållbart.

Ansvaret hamnar på fastighetsägarna

Frågan är då vem som ska betala? Svaret är de enskilda fastighetsägarna, eller vägföreningarna. Lars Jönsson är ordförande i Långasands Samfällighetsförening. De har under många år brottats med problemen med dagvattensystemet och anser att kommunen frångår sitt ansvar.

– Jag är inte förvånad men jag tycker inte att de kan lasta över detta ansvaret på enskilda vägföreningar. Det är ju trots allt kommunen som möjliggjort problemen genom åren med ökade byggrätter.

ANNONS

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fattat beslut enligt förvaltningens förslag, frågan avgörs slutgiltigt under kommunstyrelsens nästa sammanträde. Beslutar politikerna att lägga ner arbetet med en ny detaljplan innebär det att de gamla detaljplanerna gäller.

ANNONS