Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bedrövad. Ingemar Alenäs tror att händelsen kan ha orsakat stor skada. Bilden är tagen våren 2009, när Hertingforsen fortfarande var i planeringsstadiet.

Slarv kan ha dödat yngel i Hertingforsen

En miss orsakade låg vattennivå i Ätran. "Två års produktion av yngel kan ha raderats" enligt förra kommunekologen, Ingemar Alenäs.

På morgonen den 18 juli upptäcker en driftledare vid Hertings kraftstation att Ätrans vattennivå uppströms är lägre än brukligt. Orsaken är att en maskin satts i manuellt läge under ett servicearbete och sedan inte kopplas tillbaka till autostyrning. Flödet i Hertingsforsen sjunker från normala 11 kubikmeter i sekunden till omkring tre och en halv kubikmeter. Larmet som ska varna för låg vattennivå når inte driftledaren och det låga flödet pågår i fiskvandringsvägen i åtminstone tre timmar.
– Det är den mänskliga faktorn och slarv som gör att det händer och när inte ett larm fungerar som det ska får vi ett par "om" som hakar i varandra. Vi har ersatt den felaktiga givaren och vår driftledare ska hålla lite extra koll på nivåerna framöver, säger Jens Melin, miljöchef på Falkenberg energi, som tror att det är för tidigt att avgöra om fisk kommit till skada och hänvisar till framtida utredningar.  

Som före detta kommunekolog i Falkenberg har Ingemar Alenäs varit en av huvudpersonerna bakom Hertingforsen. 
– När jag nåddes av nyheten blev jag ledsen för Falkenberg och laxens del. Troligen har två års produktion av 14 000 laxyngel spolierats när laxyngels uppväxtområden torrlagts och orsakar två års försämrat laxfiske vid laxbron, säger han.

Även 1897 "stannade Ätran" med följande konsekvens: "i det den nästan totalt utsinande flodbädden, hvimlade af gestalter, mest ungdomar, hvilka voro sysselsatte med ålplockning, er sport, sem icke bjudes hvar dag", skriver Norra Skåne när det begav sig.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här