Slaktplats och vildsvinskadaver hittat på Lövstaviken i Falkenberg

Grönområdet på Lövstaviken har blivit ett tillhåll för illegal dumpning av viltkadaver. Förvaltningschef: Kan röra sig om tjuvjakt.

ANNONS
|

En grå förmiddag på Lövstaviken ligger ett vildsvinskadaver utspritt i ett buskage precis intill gångstigen vid vindkraftverken. Kadavret är rensat och styckat vilket vittnar om att det inte rör sig om ett djur som självdött, utan dumpats illegalt av en jägare.

Att dumpa slaktavfall på fel sätt är ett brott mot miljöbalken och kan ge fängelse i högst sex år. Sker dumpningen på kommunal mark har kommunen ansvar för sanering.

– Om du inte klarar av hela kedjan ska du inte skjuta ett djur. Att slänga på det sättet är inte tillåtet och till och med straffbart, säger Anders Ramberg, förvaltningschef vid Miljö- och hälsoskydd i Falkenberg.

ANNONS

Hur ska man göra sig av med denna typen av avfall?

– Det är kompostavfall, men det är kanske svårt att få ner i de bruna papperspåsarna. Man kan ringa till vivab och se om de har någon lösning och kan hjälpa till. Har du skjutit det på din jaktmark får du lämna det där, men detta kan kanske röra sig om någon tjuvjakt där det inte är ett alternativ.

Polisens stationsbefäl om fynden i Falkenberg

Området är ett populärt grönområde för fotgängare, speciellt med hund. Anders Persson, polisens stationsbefäl i Falkenberg, berättar att de ibland får in samtal om dumpningar av vilt runt om i kommunen.

– Jag skulle kanske inte säga att det är vanligt sett till antalet anmälningar. Men det är nog många som gör detta, bara att vi inte alltid får kännedom om det.

Persson berättar vidare att det är svårt för polisen att arbeta förebyggande mot denna typen av brott.

– Vi åker ut och kontrollerar vad det är för något och försöker se om det går att hitta några uppgifter som leder till vem som lämnat. Rör det sig om vilt finns det ju inte några märkningar, då är det svårt för oss att spåra. Är det ingen som sett någon på platsen är det väldigt svårt, säger Anders Persson.

ANNONS

Straff för brott mot miljöbalken

Straffet för den som döms för brott mot miljöbalken är böter eller fängelse i högst sex år. Har brottet begåtts inom näringsverksamhet kan företaget åläggas att betala en företagsbot. Företagsböter kan uppgå till lägst femtusen kronor och högst tio miljoner kronor. Vid mindre allvarliga överträdelser kan tillsynsmyndigheterna utfärda en miljösanktionsavgift. Kommunen har vanligtvis ansvar för saneringen vid miljöbrott. Den som har orsakat en miljöskada är skyldig att betala för saneringen.

Källa: Polisen

ANNONS