Slöjd och robotkonst på museet

Vårens två utställningar på Falkenbergs museum bjuder dels på träslöjd och dels en design av en robot programmerad att skapa unika föremål.

ANNONS
|

Utställningen Ur Björk består av 390 bruks- och konstföremål i trä. Slöjdaren Knut Östgård frågade sig hur många föremål det finns i en björk och bestämde sig för att ta reda på det.

Tillsammans med 21 andra slöjdare delade han på en 25 meter hög björk och förädlade trästyckena till allt från stövlar, skidor, stolar och verktyg. Hela björken togs tillvara och resultatet ska nu visas på Falkenbergs museum.

Utställningen pågår mellan den 30 januari och 27 mars.

Den andra utställningen, som pågår mellan 30 januari och 15 mars, kallas Den omänskliga faktorn. Även här har initiativtagarna utgått från en fråga i skapandet: Kan den mänskliga faktorn, som i många sammanhang förknippas med misstag, i stället bidra med något unikt i en industriell tillverkningsprocess?

ANNONS

I sitt arbete arbetade designerna Mattias Karlsson och Erik Björk med att få en industrirobot att styras av en slumpgenerator. Sedan fick roboten doppa lampskärmar i färgbad. Varje lampskärm doppades med olika djup och vinkel. Utställningen väcker frågor som: Vad är egentligen slump? Och vad kan räknas som unikt?

ANNONS