Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den gamla laxodlingsanstalten är skyddsvärd och ska nu få el och va indraget så att den kan användas för någon typ av serveringsverksamhet.  Bild: Ola Folkesson/Arkiv
Den gamla laxodlingsanstalten är skyddsvärd och ska nu få el och va indraget så att den kan användas för någon typ av serveringsverksamhet. Bild: Ola Folkesson/Arkiv

Skyddsvärd laxbyggnad ska renoveras och hyras ut

Tre kommunala fastigheter ska rivas, tre hyras ut och fyra säljas. Bland annat vill man att den gamla laxodlingsanstalten renoveras efter flera års dividerande om dess framtid.

Frågan togs upp till diskussion om några av objekten redan vid kultur-, fritids- och tekniknämndens förra sammanträde. Men nu var man redo att ta ställning till vilka som ska rensas bort eller vara kvar.

LÄS MER: Riva, renovera eller sälja "onödiga byggnader”

Det innebär att det gamla bankhuset på Herting försvinner och får ge plats åt parkmark. Ytterligare två fastigheter ska rivas då de är i bedrövligt skick. Dels ett hus intill reningsverket och dels ett som köptes in där man först planerade att lägga den nya skolan på Tröingeberg, men som senare stoppades på grund av att det finns fornlämningar på platsen.

– Det är gamla fastigheter som är i så dåligt skick att vi inte ska lägga skattemedel på att renovera dem. Det går inte i längden, menar nämndens vice ordförande Dahn Persson (S).

Bör säljas

Fyra andra fastigheter ser man ingen anledning till att kommunen ska behålla utan föreslår att de ska säljas. Det handlar om Skansgårdens förskola i Slöinge, huset på Arvidstorpsvägen där Det Fria Sällskapet Länkarna håller till, den gamla banvaktstugan i Skrea, samt det Fältströmska kontoret på Storgatan (intill Rian designmuseum).

Vid det senare funderade man tidigare på att låta riva verkstadsdelen som museet använder i dag. Nu bestämdes att sälja fastigheten i befintligt skick och låta en ny ägare ta ställning till om man vill behålla verkstaden. Men frågan om museets verkstad måste lösas först.

Tre fastigheter föreslås att bli kvar i kommunal ägo för uthyrning.

– Musikskolan är en fantastisk byggnad som måste bevaras och vara tillgänglig för allmänheten. Men den är inte helt rationell med många små utrymmen och det återstår att renovera hela källaren.

Skyddsvärd laxbyggnad

Den gamla laxodlingsanstalten mellan kraftverket och laxbron är i dåligt skick men är en skyddad byggnad. Där ska det efter flera års diskussioner nu dras in el, vatten och avlopp.

– Den som vill hyra får stå för den kostnaden och det finns intressenter.

Läs mer: Laxodlingsanstalten kan bli servering efter upprustning

Väntar med skolor

Den gamla prästgården intill Falkenbergs kyrka tänker man också behålla. Ung Falkenberg driver fritidsverksamhet där och det har fungerat bra.

Däremot togs inga beslut om Fajansskolan eller Vinbergsskolan som var uppe till diskussion vid sammanträdet.

– Det ligger lite längre fram i tiden så det avvaktar vi med, säger Dahn Persson.

Nämnden lämnar nu över sitt beslutsförlag till kommunstyrelsen som har det slutliga avgörandet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här