Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regionala skyddsombudet Julia Svenker är kritisk till Arbetsmiljöverkets rutiner. Bild: Alma Tallborn

Skyddsombud kritisk mot arbetsmiljön på Frösundaboende i Falkenberg

Bristande brandskydd och lokaler som inte är anpassade för boende med rullstol. Kritiken som framfördes i en anmälan till Arbetsmiljöverket förra året är enligt regionala skyddsombudet Julia Svenker ännu inte löst.

En av bristerna som framgick i anmälan handlade om att lokalerna på det aktuella boendet inte var anpassade för vård av boende med rullstol. Arbetsmiljöverkets (AV) inspektion visade dock att ytorna håller den standard som krävs.

– Det är på marginalerna ibland men fastigheten håller standard. Sen behöver det inte betyda att det är optimalt. Vi har gjort allt som krävts av oss för att trygga medarbetarnas arbetsmiljö. Nästa steg hade varit att gå in med hammare och bygga om själva, men det kan vi inte göra eftersom fastigheten inte tillhör oss, säger verksamhetschef Christopher Wessberg och fortsätter:

– Vi utför arbetet på entreprenad och vårt uppdrag från kommunen är att bedriva verksamhet oavsett hur lokalerna ser ut.

Situationen gör regionala skyddsombudet Julia Svenker frustrerad då beskedet innebär att AV inte kan stötta dem i kravet på mer utrymme. Hon berättar att hon till viss del har förståelse för arbetsgivarens situation, men menar ändå att verksamheten borde ta ett större ansvar då personalen fortsatt upplever stressrelaterade- och fysiska problem i sitt omvårdnadsarbete.

– Om de insåg andemeningen i lagen och inte var ekonomiskt och organisatoriskt bakbundna hade de byggt om.

LÄS MER: Ytterligare ett Frösundaboende är anmält till Arbetsmiljöverket

Utan godkänt brandskydd över ett år

Ytterligare kritik som framkom i förra årets anmälan är att det endast finns en nödutgång på boendet. Detta backas upp av Räddningstjänstens tjänsteanteckning från en tillsyn som gjordes i april 2019.

I Räddningstjänstens utlåtande står att det finns för få nödutgångar på boendet, och krav ställs att det snarast möjligt ska tas fram en lösning på hur bristen ska åtgärdas.

Idag, över ett år senare, är åtgärden ännu inte på plats.

Socialförvaltningens förklaring till att det dröjt är bland annat att Fabo ska ha anställt en extern brandkonsult för en andra åsikt, vilket ska ha fördröjt processen med cirka åtta månader. Detta är en bild som inte delas av vd:n Christian Kylin.

– Socialförvaltningen har ansvar för myndighetskraven som uppstår på verksamhetsytorna. Brandskyddsmyndigheten berättar ju inte hur vi ska göra, därför tog vi gemensamt in en konsult som skulle hjälpa oss med det.

Johan Karlsson är ansvarig tjänsteman vid socialförvaltningen och ser positivt på att ärendet snart ska få ett avslut.

Hur ser ni som ansvariga på att boendet varit utan godkänt brandskydd så länge?

– Vi har känt oss trygga i att detta inte medfört några risker. Det har varit många aspekter och aktörer att ta hänsyn till men det känns bra att vi nu börjar närma oss slutet, säger han.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här