Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Skrot länsat för miljoner

Fräcka och välutrustade tjuvar stal tunga båtdelar värda miljoner från Västsvensk fartygsservice.

När stölden upptäcktes i måndags morse trodde de inte sina ögon – reservdelar som väger flera ton var spårlöst försvunna. Nu har företaget Västsvensk fartygsservice polisanmält stölden som ägde rum vid industriområdet Smedjeholmen i Falkenberg.

– Man tänkte inte att detta kunde hända. Det ser ut som ett bombnedslag på sina ställen, säger Markko Höijer, inspektör på företaget.

Den osannolika stölden har enligt Markko Höijer krävt stora insatser av tjuvarna – och måste ha pågått i flera dagar.

– De visste vad de gjorde och har arbetat hårt. Vissa av delarna väger sju, åtta ton. Tio ton i vissa fall. Det handlar om flera billass.

Han misstänker att tjuvarna använt maskiner för att komma åt stöldgodset som bland annat bestod av ankarkättingar, motorer, bogpropellrar och hjulaxlar.

Markko Höijer bedömmer att värdet på det som har stulits är runt 1-1,5 miljoner kronor. Bara bogpropellrarna var värda 200 000 kronor, enligt den polisanmälan som nu har gjorts.

– Jag förstår inte hur detta har gått till. Folk går med sina hundar här hela tiden och ingen har reagerat. De har väl trott att det är vi själva som rensat upp här, säger Markko Höijer.