Skrea motell – från storhetstiden till dagens förfall

Stora busslaster stannade till för att äta köttbullsmackor eller den klassiska Skreamackan. Långtradarchaufförer vilade ut, ungdomar spelade flipper och knuttar visade upp sina hojar. Skrea motell var en gång i tiden en knutpunkt i Falkenberg. Nu har motellet förfallit till ett vrak. Men högst oväntat kan det ske en upprustning igen.

ANNONS
|

– Jag har sovit många gånger på köksgolvet på Skrea motell.

Birgitta Larsson skrattar lite lätt åt sin annorlunda uppväxt. Hennes föräldrar var Sigurd och Helga Andersson. De som såg till att Skrea motell blev verklighet 1952. Birgitta berättar hur det gick till när entreprenören Sigurd fick idén.

– Pappa och mamma hade goda vänner som åkte till Amerika och de hade sett det här med motell. När de kom hem sa de till mina föräldrar: ”Ni skulle ju kunna greja det”.

Sigurd och Helga nappade på förslaget. Sigurd hade byggt upp en stabil ekonomisk grund genom att köra latrintunnor från staden till landsbygdens bönder och senare mjölk åt flera mejerier. Han hittade rätt mark som låg i närheten av deras hus vid Prästliden och slog till.

ANNONS
Sigurd Andersson i samband med invigningen av Skrea motell 1952.
Sigurd Andersson i samband med invigningen av Skrea motell 1952. Bild: Privat

Den 8 februari 1952 var det så dags för invigning för Sveriges första långtradarehotell, som det kallades till en början. Inledningsvis var det just tänkt för chaufförer som körde långtradare som behövde en paus mellan Göteborg och Malmö.

– Jag var sex år då. Det var ett litet kök, ett café och tio bäddar där fem var avsedda för chaufförer. Det var klädda galonmadrasser så att chaufförerna kunde gå in och lägga sig med kläderna på, minns Birgitta Larsson.

"Det hon sa det gällde"

Mamma Helga drog tidigt ett tungt lass. Hon skötte det mesta och Birgitta målar upp en hårt jobbande kvinna som ingen satte sig på.

– Hon var inte ilsken, men hon var vass. Hon var auktoritär, det hon sa det gällde. Stress fanns inte på den tiden men mamma sa ofta: ”Jag är så jäktad”. Man hittade smörgåsar där hon bara hunnit ta en tugga och en halvdrucken kopp kaffe.

Helga och Sigurd fick snurr på verksamheten och så småningom började Birgitta och hennes tre äldre bröder jobba inom företaget. Motellet byggdes ut med större antal resanderum och cafédelen utökades. Birgitta var 15 år när hon inledde sin yrkeskarriär på motellet.

Skrea motell utvecklades till en given knutpunkt för bussar och lastbilar som passerade längs Riksväg 2, som då var den stora vägen förbi Falkenberg. Men även lokala falkenbergare uppskattade motellet.

ANNONS

Menyn utökades från en dagens rätt till flera rätter. Dessutom åkte många ungdomar dit för att ta en cola efter att ha varit på bio.

– De tjänar man inga pengar på, sa min mamma. Då kom hon på att ställa in en jukebox som förvandlades till en kassako, säger Birgitta.

"Slå dem med nyckelknippan"

Birgitta fick rycka in överallt och gavs ett stort förtroende. Hon minns många nätter där hon ensam traskade hem med dagskassan i en plastpåse i ena handen och nyckelknippan i den andra.

– Kommer det någon, slå dem med nyckelknippan, sa mamma. Det var en annan tid då.

Mest dramatik blev det i samband med TT-loppen (motortävlingar) när raggare och knuttar samlades vid Skrea motell. Då kunde det utbryta slagsmål.

Birgitta Larsson är tillbaka på Skrea motell där hon i princip växte upp. "Mina föräldrar slet väldigt med det. De bodde nära och det kunde ringa på natten om det hände något. De levde ständigt med det".
Birgitta Larsson är tillbaka på Skrea motell där hon i princip växte upp. "Mina föräldrar slet väldigt med det. De bodde nära och det kunde ringa på natten om det hände något. De levde ständigt med det". Bild: Håkan Johansson

Birgitta minns också när Clark Olofsson rymt från fängelset 1966. Det fanns information att han höll sig gömd i Långasand. Hela caféet var fullt av poliser. Senare på kvällen, vid 23-tiden, ringde pappa Sigurd.

– Du har väl låst bakdörren?, sa han. Det hade jag inte en tanke på. Det var alltid upplåst där bak. Men det var nog enda gången pappa var bekymrad över det.

1967 valde Sigurd och Helga Andersson att sälja verksamheten till Gulf, som ägde bensinpumparna som då fanns vid Skrea motell. Det fanns planer på att bygga en ny riksväg (som numera kallas gamla E6) och motellet riskerade att tappa många kunder. Motorvägen skulle dock dröja.

ANNONS

Törstiga danskar

Gulf arrenderade ut motellet till Folke och Nancy Andersson. I den här vevan började Jan-Peter Dahnberg, från Falkenberg, att sommarjobba. Han minns tiden, 1968 till 1973, på Skrea motell.

– Jag tog hand om disk, bistod kocken i köket och stod i kassan. Man gjorde det mesta. Om man hade intresse för matlagning så var det ett toppenjobb. Vi serverade pannbiff, kyckling, mackor, pytt i panna med mera. Det var matservering dygnet runt, säger han.

Ann-Christin Dahnberg arbetade på Skrea motell på 1960-talet. Här plockar hon fram öl ur kylen på motellet.
Ann-Christin Dahnberg arbetade på Skrea motell på 1960-talet. Här plockar hon fram öl ur kylen på motellet. Bild: Privat

Störst tryck var det på sommaren. Stora busslaster kom för att äta mackor och dricka öl. Han minns en incident när ett helt gäng danskar anlände.

– För att vi skulle få sälja öl var vi tvungna att sälja två mackor per öl. När danskarna kom så förklarade vi detta. Ville de ha fem öl måste de även betala för tio mackor. Men de tog bara ölen och lämnade kvar mackorna.

Räkmackan var populär med ett överflöd av räkor och kostade 5,40 kronor, minns Jan-Peter Dahnberg.

Populärt med flipperspel

1975 sålde Gulf anläggningen till Bo Gröndahl. Han ska enligt uppgifter fått ordentlig fart på verksamheten och hade ett tag runt 40 personer som arbetade på motellet. En av dem var Annika Birgersson. Hon minns stora beställningar när 50-talet bussgäster förbokade köttbullsmackor. Och hur en spelhörna med flipperspel växte fram där ungdomar hängde på kvällarna och även efter att de varit ute och festat.

ANNONS

Hon kommer också ihåg chefen Bo Gröndahl.

– Det var en ganska sträng chef, särskilt mot oss tjejer. Han var noga med att se till att vi inte provsmakade på kakorna. Han kunde komma och säga: ”Nu har ni suttit här i fem minuter, upp och jobba igen!”.

Vi kan ju inte skriva om Skrea motell utan att nämna den klassiska Skreamackan. Annika Birgersson har tillverkat en och annan macka som fått något av en legendstatus hos många falkenbergare.

– Tre skivor falukorv, ett vändstekt ägg, salladsblad, tomatklyfta och ättiksgurka på en tekaka, säger hon. Man kunde byta ut falukorven mot bacon och även beställa till stekt potatis.

Den traditionen levde vidare när Harriet Pedersen valde att kicka igång verksamheten i en betydligt mindre skala på 1990-talet. Tidningen besökte henne 2002, 50 år efter Skrea motell invigdes. ”Det är hantverkare, arbetare och en del pensionärspar som äter här, fyrtio, femtio gäster om dagen”, sa hon då.

"Det ser ju bedrövligt ut"

Efter Harriet Pedersens tid blev motellet flyktingförläggning och även en bostad för socialt utsatta personer. Så sent som 2017 avvecklades flyktingförläggningen. Sedan dess har området förfallit än mer.

Vi möter upp Birgitta Larsson vid Skrea motell. Fastigheten som hennes mamma och pappa byggde för 68 år sedan.

ANNONS

– Senast jag var här på besök var när jag tog en fika med min mamma 1982, säger hon.

Hon har kört förbi motellet ett antal gånger och är förberedd på vad som väntar. Det är sönderslagna rutor. Mögel som klättrar upp längs väggarna. Gammal isolering som hänger ner från taket. Övergivna soffor och sängar.

Skrea motell står och förfaller.
Skrea motell står och förfaller. Bild: Håkan Johansson

En titt in i serveringsdelen visar att den gamla serveringsdisken fortfarande står kvar. I ena ändan hänger en skylt med ordet varmrätter.

Vi går runt byggnaden och där står dörrar öppna, en del hänger löst och det går att ta sig rakt in i det gamla köket. Utanför det som en gång var långtradarchaufförernas övernattningsrum ligger en trasig toalett och gamla soffor.

– Det ser ju bedrövligt ut, det är jättetråkigt. I och för sig släppte vi taget om det här några år efter försäljningen, men man har ju en och annan känsla för det. Vi har ju jobbat här hela familjen, suckar Birgitta Larsson.

Den senaste nyheten kring Skrea motell publicerades 22 april 2017. Då berättade vi att motellet skulle rivas för att ge plats åt bebyggelse i form av bostäder. Det har nu gått tre år. Nuvarande ägarna är ett fastighetsbolag från Göteborg, TMD Fastigheter AB. Mehmet Bekar är vd:

ANNONS

– Vi har samma planer än så länge. Men det beror också på efterfrågan på bostäder, säger han.

Tanken är att bygga ett 15-tal radhus och några lägenheter. Totalt kan det bli runt 50-tal bostäder i hela området. TMD Fastigheter vill göra det tillsammans med Derome som köpt grannfastigheterna.

Samhällsbyggnadsavdelningen på Falkenbergs kommun har hand om ärendet och en titt på kommunens hemsida visar att man förbereder detaljplanen inför samrådsskede.

”Det är svårt att säga hur lång tid det tar men förhoppningen är att vi kan skicka ut planen på ett samråd innan sommaren”, skriver Oskar Roussakis, planarkitekt på Falkenbergs kommun.

Inte helt dödsdömt

Hur som helst är Skrea motell ingen vacker syn i nuläget. Något bör göras ganska omgående.

– Den är övergiven och det har inte varit någon verksamhet på grund av att planarbetet dragit ut på tiden. Som det ser ut nu kommer vi vänta till efter sommaren med att riva eller rusta upp, säger ägaren Mehmet Bekar.

Ja, ni läste rätt. Det kan alltså ske en högst oväntad vändning när det gäller Skrea motell.

– Det kan bli så att vi rustar upp det för att återuppleva verksamheten som det var förr. Det finns några som visat intresse för det. Men de planerna är väldigt vaga och går planerna som vi vill så blir det bostäder, avslöjar Mehmet Bekar.

ANNONS

För alla nostalgiker: Skrea motell är med andra ord inte helt dödsdömt. Den en gång populära knutpunkten kan kanske, kanske väckas till liv igen.

Birgitta Larsson suckar över tillståndet på dagens Skrea motell.
Birgitta Larsson suckar över tillståndet på dagens Skrea motell. Bild: Håkan Johansson
ANNONS