Skolor har brister i arbetsmiljön

Flera skolor i Falkenberg måste bättra sig i fråga om elevers och personals arbetsmiljö. Det säger Arbetsmiljöverket efter sina besök i kommunen.

ANNONS
|

Under november och december månad har flera skolor i Falkenbergs kommun haft besök av Arbetsmiljöverket. Vid inspektionerna har brister upptäckts som myndigheten nu kräver av skolorna att åtgärda.

Samtliga åtta aktuella skolor fick anmärkningar på arbetet med att förebygga våld- och hotsituationer. Nu måste därför de ansvariga se till att låta undersöka och bedöma riskerna för att våld- och hotsituationer kan uppstå och upprätta en skriftlig handlingsplan.

Några skolor fick anmärkning på att de inte har koll på vilka medarbetare som har fått utbildning i hjärt- lungräddning och första hjälpen. Dessa skolor måste se till att det alltid finns personer på skolan som kan ge första hjälpen, vilka de är ska vara känt för både elever och personal. Även vid utflykter ska det finnas personer som behärskar första hjälpen närvarande.

ANNONS

Hälften av de besökta skolorna behöver bättra sig när det gäller buller. De medarbetare som ibland utsätts för höga ljudnivåer ska erbjudas regelbundna hörselundersökningar. På gymnasieskolans byggprogram gäller det även eleverna. Där det finns risk för bullerrelaterade ohälsa ska personalen också erbjudas personligt utprovade hörselskydd.

Andra brister som upptäcktes vid inspektionerna var brister i arbetsfördelningen i det förebyggande arbetet mot olyckor och ohälsa, introduktionen av nyanställda och vikarier samt att alla känner till vad som betecknas som tillbud och ser till att dessa rapporteras.

I april kommer Arbetsmiljöverket tillbaka till skolorna som då ska redogöra för vilka åtgärders om har vidtagits.

ANNONS