Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Skola utrymdes efter bombhot

Hjortsbergsskolan fick utrymmas under torsdagsmorgonen på grund av ett hot.

Hotet ska ha ringts in till kommunens kontaktcenter. Polisen kontaktades som i sin tur informerade Dan Emilsson, biträdande rektor på Hjortsbergsskolan.
– De sa att det fanns ett hot mot Hjortsbergsskolan. Vi körde en brandövning som gjorde att vi fick ut alla barnen snabbt. Det samordnades med polisen och gick lugnt och bra till väga, berättar han.

Enligt polisens presstalesperson, Peter Adlersson, var det någon som ringde till kommunens kontaktcenter och sa att "något skulle smälla". 
– Det är någon man som har ringt in och sagt att det skulle ligga en bomb på skolans tak. Det som ringde in sa något namn på vem som skulle ha placerat bomben där och som låg bakom hotet, säger Peter Adlersson.
– Men det bedömdes inte som seriöst, säger han.

Polisen sökte sedan igenom lokalerna och efter omkring en kvart, vid strax efter klockan 10, kunde barn och pedagoger fortsätta dagen som vanligt. 
– Efter att man pratat med folk vid skolan så har vakthavande befäl tagit ett beslut om att det inte fanns någon risk för verkställighet, att det var falskt alarm. Polisen skriver en anmälan om det, säger Peter Adlersson.
Finns det någon särskild anledning till att man tog larmet på så stort allvar?
– Det är klart att man tar det på allvar tills man vet annat. Här var det väl ganska tydligt att det inte fanns någon hotbild mot skolan, säger Peter Adlersson.

Rektor Dan Emilsson informerade föräldrar genom ett utskick men barnen hölls ovetandes om anledningen bakom morgonens övning.
– Mitt uppdrag är att inte göra barnen oroliga. Skolan ska vara en trygg plats. Tillsammans med polisen så valde vi att göra så här, säger rektorn.
– Vi får lita på polisens bedömning, att vi kan bedriva verksamheten som vanligt, säger Dan Emilsson.