Daniel Andersson på kommunen berättar att det ska göras en naturvårdsgallring av Slättenskogen.
Daniel Andersson på kommunen berättar att det ska göras en naturvårdsgallring av Slättenskogen. Bild: Fredrik Wirbing

Skogsmaskiner intar Slättenskogen för gallring

Nästa vecka startar Falkenbergs kommun en naturvårdsgallring i större delen av Slättenskogen. Det ska glesas ut bland träden.

ANNONS
|

Kommunen har skickat ut informationsbrev till 65 hushåll närmast skogen och kontakt har tagits med berörda föreningar och förskolor i närområdet om vad som ska ske.

– Vi kommer ha maskiner på plats och det kommer att falla träd. Säkerhetsavståndet till maskinerna är 90 meter och vi ska ha vakter utplacerad eftersom det är en farlig miljö när det faller träd, säger Daniel Andersson, arbetsledare på kommunens avdelning för skog och kust

Slättenskogen snyggas till

Han berättar att de ståtliga och vitala träden kommer att bevaras. Men en del björkar tas bort eftersom det är en barrskog.

– Gallringen görs för att ta skogen ett steg framåt. Vår ambition är att slå ett slag för naturvården genom att lämna kvar mycket död ved.

ANNONS

– Det är bra för insekter och nedbrytningsorganismer. 40 procent av alla hotade insekter i skogen är beroende och knutna till död ved.

Vid sämre väderförhållanden med kraftigt regn kommer arbetet att avbrytas för att inte tunga skogsmaskiner ska orsaka markskador.

FOK månar om skogen

Orienteringsklubben Falkenbergs OK bygger hela sin verksamhet på Slättenskogen där det bedrivs mycket ungdomsträning.

– Vi vill ha skogen kvar, men vissa partier av den är snårig och snyggas det till så blir det bättre för oss. Så vi har ingen större oro över kommunens naturvårdsgallring, säger Christer Nelsén, ordförande i FOK.

ANNONS