Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skarp kritik mot Carlsberg

Dålig personalpolitik, dåligt bemötande och utnyttjande av vikarier. Nu får Falkenbergs flaggskepp åter svidande kritik av sina egna anställda.
FALKENBERG. - Jag var som en disktrasa man vred ur och ur, innan jag bara slängdes, säger en vikarie som fick gå hem för sista gången i augusti.
I alla år sedan starten 1896 har Falkenberg varit stolt över sitt bryggeri. Genom åren har goda siffror presenterats och anställda har lovordat sitt företag. 2001 var det extra muntert då man vann ett avgörande slag då Carlsberg som tagit över valde att satsa på bryggeriet i Falkenberg medan Pripps gamla bryggeri, som också ingick i koncernen, lades ner på grund av en total överkapacitet.
- Här finns en fin tradition och i alla år har vi anställda haft det jättebra. Men de senaste åren har mycket förändrats och personalpolitiken har blivit dålig, säger en person som vill vara anonym, som arbetat i snart 20 år på Carlsberg.
Tidigare i år berättade HN om mycket upprörda känslor över hur företaget hanterade personuppgifter i sitt datoriserade lagersystem för att mäta enskilda arbetsprestationer. Något som fick personalen att känna sig övervakad och dåligt behandlad.
Nu höjs röster mot hur visstidsanställda och vikarier behandlas.
- Företaget har förklarat krig mot oss genom att inte förhandla som de ska. Det man gjort strider mot alla regler och lagar, vi kommer att begära skadestånd dels till klubben, dels till de personer som drabbats, säger Sten-Olof Svensson, ordförande i Livs-klubben på Carlsberg.
Det facket reagerat starkast mot är att ett tjugotal vikarier blev varslade och fick gå hem i augusti. Detta utan att den ordinarie personal de vikarierat åt har kommit tillbaka.
- Då är det tal om nedbemanning och då måste det ske förhandlingar. Det vet företaget och vi har försökt få dem att sätta sig ner med oss i tid. Men det förhalades först på grund av semester och sedan när de väl ville sätta sig med oss den 23 augusti så var det för sent. Vissa hade redan gått hem och andra skulle gå dagen efter, säger Sten-Olof Svensson.
Tidigt i somras fick personalen information om att det såg dåligt ut med personalbehovet till hösten.
- Det har varit en väldigt dålig sommar och vi har byggt upp stora lager vilket gör att det blir låg produktion i höst.
Men den information och den förhandling som företaget lovat följa upp med uteblev. Istället varslades en mängd visstidsanställda och vikarier av sina respektive arbetsledare.
I de förhandlingarna som trots allt ägt rum upplever facket att företaget inte lyssnar och inte bryr sig om de regler som gäller.
- Man kör sitt race och bryr sig inte om reglerna, säger Sten-Olof Svensson.
Nya förhandlingsframställningar har gjorts av facket som begär utökad lokal förhandling samt central förhandling. Facket har också begärt vidare förhandling kring hanteringen av personuppgifter.
HN har också pratat med flera anställda och före detta anställda som är mycket kritiska mot företaget.
- De ser till att låta personer först gå som visstidare och sedan som vikarier, på så sätt kan de vara här i fyra år utan att behöva fastanställa dem. Nu när sommaren varit dålig så skickas de sedan hem och det utan minsta tack, säger en anställd.
Dålig information och sena beslut har gjort många upprörda.
- Utåt sett är Carlsbergs rykte gott, men här inne har det blivit som ett Stalingrad. Här rör det sig om personer som varit här i flera år, det är bedrövligt, säger en annan anställd.
Just känslan av att ha blivit utnyttjad finns hos en före detta anställd.
- Inga papper var klara i tid och sista dagen kom det inget tack, ingenting. Det värsta är att om de ringer igen framöver så måste jag ändå säga ja, för jag måste försörja mig. Carlsberg vet det och utnyttjar situationen. Man känner sig värdelös när de gör så.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här