Bild: Micke Larsson/TT
Bild: Micke Larsson/TT

Skärpt straff för tortyrliknande barnmisshandel

Hovrätten skärper straffet för den man i 50-årsåldern i Falkenberg som under många år plågat sina söner med upprepad misshandel. Mannen döms nu till sex års fängelse.

ANNONS
|

Precis som tingsrätten fäster hovrätten stor tilltro till barnens vittnesmål, och ser åtalet som styrkt på de flesta väsentliga punkter. Mannen fälls för framförallt grov fridskränkning, grov misshandel och olaga frihetsberövande. Och hovrätten skärper påföljden från tingsrättens fyra års fängelse till sex års fängelse och följer därmed vad åklagaren yrkade redan i tingsrätten.

”Han har under en längre tidsperiod vid ett stort antal tillfällen utsatt sina tre minderåriga söner för allvarlig våldsbrottslighet i eller i anslutning till deras hem. Han har gentemot de två äldsta sönerna använt för bestraffningsändamål särskilt framtagna tillhyggen och med dem slagit mot deras huvuden och andra kroppsdelar med betydande risker för svåra skador”, skriver hovrätten.

ANNONS

”Dessa gärningar har i några fall haft tortyrliknande inslag med frihetsberövanden och användande av ögonbindel; de har vid ett tillfälle rymt ett instängande av ett av barnen i en liten och mörk garderob under en så lång tid som nio timmar”, konstaterar domstolen vidare.

Mannens våld har återkommit under flera år. Trots att familjen tidvis varit i kontakt med socialtjänsten, bland annat efter orosanmälningar från skolan 2008, 2009 och 2013, så rullades historien upp först när mamman i familjen i september förra året fattade mod och anmälde maken. Hon levde själv under press från maken. Utöver övergreppen mot barnen dömer hovrätten även mannen för att ha misshandlat hustrun vid ett tillfälle och för att genom nedsättande tillmälen ha ofredat henne vid upprepade tillfällen.

Våldet har ofta utlösts av bagateller, och mannen hade injagat skräck i barnen för att få dem att hålla tyst om övergreppen, vilket bland annat ledde till att de såg till att skyla ärr och blåmärken med sina kläder. Mannen har själv nekat till att ha använt våld. Han har endast medgett att han ”tycker det är nödvändigt att skrämma barn när man uppfostrar dem” och att han även använt nedsättande tillmälen mot sin hustru.

ANNONS

Mannen ska också betala skadestånd till de drabbade barnen och hustrun på totalt 275 000 kronor, där de två sönerna som utsatts för de värsta kränkningarna ska ges den större delen, 110 000 kronor vardera.

Mannen är kvar i häkte i väntan på att avtjäna fängelsestraffet.

BAKGRUND: Våldet pågick länge

Skolans anmälningar till socialtjänsten, som skedde vid flera tillfällen genom åren, gällde framförallt en oro över agerandet hos en av pojkarna, som var stökig och hade svårt att kontrollera sitt humör.

Visserligen aktualiserades frågan tidigt om misshandel i hemmet. Men vid den tidpunkten nekade mamman till att våld förekommit, vilket hade en betydelse när socialtjänsten 2008 släppte den frågan med slutsatsen att läget var oklart.

Istället kom insatser att riktas mot pojken, med förslag om att han skulle genomgå ett ”ilskekontrollprogram”. Hemmiljöns svåra brister uppdagades inte då.

ANNONS