- Skämmigt för Sverige hur Kallel har behandlats

Svenska staten sparkade ut Kallel Hassan Maulud. Svenska kyrkan i Rom tar hand om honom. -Det är skämmigt för Sverige hur Kallel har behandlats. Vi vill ju gärna vara bäst i Sverige, men det är vi inte, säger prästen Alf Lindh som gett Kallel tak över huvudet i Italien.

ANNONS
|

Flera gånger har vi berättat om Kallel Hassan Maulud, kurden som sökte asyl i Sverige efter att ha undflytt en hotfull situation i Irak. Kallel hamnade som asylsökande i halländska Fegen och bodde där i flera år, skaffade sig ett industrijobb på Weland i Smålandsstenar - men var plötsligt inte välkommen längre i Sverige.

Under sin flykt till Sverige i december 2001, mestadels gömd i en lastbil, hade han blivit upptäckt och tvingats stanna någon vecka i Italien. Detta uppdagades i sinom tid av de svenska myndigheterna, som därmed kunde hänvisa till den så kallade Dublinförordningen. Den innebär att en asylsökande ska få sin sak prövad i det första EU-land dit han anländer.

ANNONS

Därför har Kallel avvisats till Italien.

Det har inte hjälpt att han är starkt förankrad i Fegen, att han lärt sig svenska, att han har jobb, att han har ett nätverk av goda vänner.

-Det är nåt som inte stämmer med det svenska systemet, när man skickar iväg någon som varit länge i landet, som lärt sig svenska och som visat att han kan försörja sig och ta vara på sig själv, säger prästen Alf Lindh i Svenska kyrkan i Rom (som är en träffpunkt för en hel del utlandssvenskar i den italienska huvudstaden).

Kallel avvisades från Sverige och Fegen för en knapp månad sedan, för andra gången. Han drev lite planlöst runt i ett för honom främmande land under en vecka.

Han sov på järnvägsstationer, men behövde söka sig till sjukhus eftersom han mådde dåligt.

Det italienska asylsystemet är olikt det svenska. Italien överlämnar till den enskilde asylsökande att klara sig själv så gott han kan och förmår.

Något hotellrum var inte att tänka på.

Dels är det omöjligt dyrt i längden, dels saknar Kallel giltigt pass som i regel är nödvändigt för att få hotellrum.

Men på omvägar, genom insatser från vännerna hemma i Sverige, fick Kallel kontakt med Svenska kyrkan i Rom.

ANNONS

-Här kan jag bo gratis i ett rum i källaren. Jag har ett eget kök och får pengar från vännerna i Fegen som jag kan handla för. De har varit väldigt snälla mot mig i Svenska kyrkan och jag känner mig lite gladare nu, säger Kallel - som just när vi ringer håller på att pynta granen inför kyrkans julfirande.

Han berättar att han försöker vara nyttig, att han hjälper till lite grann med vardagssysslorna i och omkring kyrkan.

-Men jag vet ju inte vad som väntar mig i fortsättningen. Den 23 december ska jag åka till en polisstation i närheten av Milano, där man har hand om mitt ärende. Då ska jag få något besked, men jag vet inte vilket, säger Kallel.

Hans önskan är densamma som tidigare: att få komma tillbaka till Fegen, att inte behöva vänta ut en förmodligen långvarig och osäker asylprövning i Italien. Han kan dessutom räkna med att få jobbet tillbaka i Smålandsstenar.

Men de svenska myndigheterna förblir bestämda: Han har ingen rätt att vara i Sverige, utan hans asylskäl ska prövas i Italien.

Men myndigheterna hade nog inte räknat med en sådan ihärdig motståndare som Fegen. Kampen fortsätter. Vännerna i Fegen har inte gett upp. De ska ha hem den unge mannen!

ANNONS
Nu i dagarna sänder dessutom Sveriges Radio ett par radioinslag om Kallels öde. Åke Malm, erfaren journalist i Rom, har intervjuat Kallel.
ANNONS