Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjungande präst spred julglädje i Morup

Om inte folket får komma till kyrkan så får kyrkan komma hem till folk. Ungefär så resonerade prästen Christoph Franke och knackade på i julestugorna.

Efter nära ett helt år utan att få hålla gudstjänst ville prästen Christoph Franke ta till nya metoder för att få ut julevangeliet. Han tog till apostlahästarna, tog en näve julkort och en stjärna på pinne och gav sig ut i församlingen.

– De flesta har varit väldigt tacksamma och några överraskade, säger Christoph Franke.

Nära hundra hushåll i Morups församling fick inför julen besök av prästen som erbjöd sig sjunga en psalm och därefter delade ut en julhälsning från församlingen. Barnen fick reflexänglar.

– Jag kommer från Tyskland och där har vi en vana att sjunga för folk. I min ungdom gick vi runt främst till sjukhus och sjöng för de som inte kunde ta sig till kyrkan, säger Christoph Franke.

Hur är det att vara präst i juletid och inte få hålla gudstjänst?

– Jag tänkte först att det var otänkbart, att det inte skulle gå! Det är lite deprimerande, säger Christoph Franke.

Det är inte bara gudstjänsterna som fått stå tillbaka utan även det traditionella luciafirandet och julkonserter i kyrkan.

– Det finns en del inspelade andakter och julmusik men jag tror att det är bättre att kyrkan kommer direkt hem till människorna i stället.

Kommer du att fortsätta gå hem till folk även i vår?

– Kanske när vädret blir lite bättre. Vi har tidigare haft en tradition i församlingen att gå hem till alla nyinflyttade, så vi har sedan tidigare en viss tradition av att gå hem till folk.

Tror du att religionen har fått en starkare ställning under pandemin?

– Många berättar för mig att de har fått sig en tankeställare om hur vi egentligen vill leva. De är jämt så jäktade och tycker att de har fått tid att tänka efter ordentligt, säger Christoph Franke.

Inför julen gick prästen Christoph Franke hem till folk i församlingen och sjöng psalmer. Bild: Uta Franke
Inför julen gick prästen Christoph Franke hem till folk i församlingen och sjöng psalmer. Bild: Uta Franke

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här